Mariëtte met haar gezin en een aantal kinderen.
Mariëtte met haar gezin en een aantal kinderen. M. Krouwel

Mariëtte Krouwel Asagbo zet zich in voor ‘haar’ kindertehuis Hanukkah in Ghana

Algemeen

RIJSSEN – Mariëtte Krouwel Asagbo woont sinds een paar maanden in Twente, in Rijssen. Als 19-jarige vertrok ze, 18 jaar geleden, als vrijwilliger naar Ghana om daar in een kindertehuis te werken.

Door Jenny ter Maat

Ze ging er niet meer weg. Ze vond er de liefde en samen met haar man Moses zette ze het kindertehuis Hanukkah en later de Circle of Life School in Sunyani op. Samen kregen ze drie kinderen en adopteerden een dochter. 

“Het plan dat ik naar Nederland zou verhuizen lag er al, omdat onze zonen Sam en Noah hier studeren”, vertelt ze in haar woning aan De Kaempe. Die verhuizing ging sneller dan gepland, doordat begin maart geconstateerd werd dat ze meerdere longembolieën had in beide longen. Ze mocht na vier dagen het ziekenhuis verlaten, onder voorwaarde dat ze niet terug ging naar Sunyani en ook nog niet mocht vliegen, vanwege de grote kans op complicaties. “Ik heb toen de keus gemaakt om, zo gauw het kon, naar Nederland te gaan, zodat ik daar betere medische zorg zou krijgen.”

Moeilijke keus
Het was een moeilijke keus: ze kon geen afscheid nemen de kinderen van Hanukkah, waar ze al 18 jaar voor zorgt. “Ook heb ik de Mama’s en leerkrachten van onze scholen geen gedag kunnen zeggen. Mijn man Moses zal ik nu voor langere tijd moeten missen; hij neemt de zorg van de kinderen in Hanukkah op zich, wanneer ik in Nederland ben.”
Eind maart mocht ze vliegen, en kwam met jongste dochter Sarah aan in Nederland. Ze trok voorlopig in bij haar ouders in Castricum, waar ook haar oudste zoon Sam verbleef, die drie jaar geleden naar Nederland vertrok om te studeren. Zoon Noah was eveneens al enkele maanden voor studie naar Nederland gekomen en woonde bij vrienden in Oldenzaal.

Kindertehuis Hanukkah
In het kindertehuis wonen rond de 45 kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. “We werken nauw samen met de kinderbescherming en de politie. De kinderen die bij ons binnenkomen hebben van alles meegemaakt. Misbruik, verstoten omdat ze een handicap hebben of tijdelijk opvang nodig hebben. We hebben in Hannukah al 350 kinderen kunnen helpen. We willen hen een thuissituatie bieden en ze gaan pas weg als ze op eigen benen kunnen staan.”
Op de school krijgen op dit moment 268 kinderen uit de hele regio les.

Vanuit het keukenraam van het rijtjeshuis in Rijssen is te zien dat de herfst z’n intrede heeft gedaan. Ze kijkt uit op bomen met prachtige kleuren. “Het wisselen van de seizoenen heb ik heel erg gemist. En nu mis ik mijn man, de kinderen, de warmte van Ghana. Ondanks dat ik hier een prachtig huis huur en een stuk stabiliteit mag ervaren, iets dat ik de laatste 18 jaar niet heb gehad, voelt het toch een beetje leeg.”
“Ghana is een mooi land, met veel onzekerheid. Als een kind ziek is moet je vechten voor hulp, je weet niet of er genoeg te eten is, of er genoeg geld binnen komt voor het tehuis, of we de salsarissen voor onze medewerkers kunnen betalen. We hebben 125.000 euro per jaar nodig. De grootste kostenpost is het eten, het schoolgeld voor de kinderen die een opleiding volgen, en voor de kinderen met een handicap. Vorig jaar hadden twee kinderen een zware operatie nodig en elke operatie kostte 40.000 euro.”

Presentaties en leskisten
De keus om zich in Twente te vestigen was voor Mariëtte niet moeilijk. Met name in Denekamp en Oldenzaal heeft ze contacten. Leerlingen van het Twents Carmel College houden jaarlijks een sponsorloop voor ‘haar’ kindertehuis Hanukkah en de Circle of Life School in Sunyani.

Vanuit Rijssen probeert Mariëtte geld in te zamelen voor het kindertehuis en de school. “Ik verzorg heel graag presentaties over het leven en werken en de projecten in Ghana, bij verenigingen, clubs, kerken, bedrijven en op scholen. We hebben leskisten beschikbaar.”

Ook op zoek naar een baan
Een huis heeft ze gevonden, nu nog een baan. “Informatie over vacatures zijn welkom. Mijn opleiding is MBO helpende welzijn niveau 2. Dat was de opleiding waarmee in 18 jaar geleden naar Ghana ging. Daar heb ik samen met mijn man een kinderthuis opgericht en zestien jaar lang gerund en zes jaar een school.”
Praktische ervaring in moeilijke omstandigheden heeft ze genoeg.

Mariëtte is bereikbaar via mail: Mariettekrouwel84@gmail.com en op 06 16103510.
Meer over de projecten in Ghana op www.mchildcare.nl

Kindertehuis Hanukkah in Ghana.
Circle of Lifeschool in Ghana.