Leerlingen havo-4 die deelnemen aan het praktijkgericht programma luisteren naar de spreker.
Leerlingen havo-4 die deelnemen aan het praktijkgericht programma luisteren naar de spreker. Foto’s: Fruytierscholengemeenschap Rijssen

Leerlingen havo-4 Fruytier oefenen het ondernemen in de praktijk

Algemeen

RIJSSEN – Leerlingen uit havo-4 van de Fruytierscholengemeenschap in Rijssen oefenen het opzetten van een onderneming in de praktijk.

De groep leerlingen die met dit praktijkgericht programma (pgp) een eigen onderneming start om een product aan de man/vrouw te brengen, bezocht vrijdagmorgen de Rabobank aan de Boomkamp. Daar werden zij ontvangen door directeur Hans Brinks, die de leerlingen enthousiast vertelde wat er komt kijken bij het beginnen van een onderneming. 

Bier 

Havo-4 is verdeeld in drie groepen die het praktijkgerichte programma volgen. De jonge zakenmensen starten een eigen bedrijf dat een product gaat verkopen. Een andere groep gaat in de culturele en sociale sector aan het werk. De derde groep bestaat uit bèta-leerlingen die zich bezig gaat houden met zaken als bier brouwen en technisch ontwerpen. 

Praktijkkennis

Volgens coördinator Robert Meeuse worden de leerlingen in de echte praktijk levensecht uitgedaagd. “Ze reageren anders, werken beter samen en verrijken hun kennis en vaardigheden in de praktijk en dat komt goed van pas onderweg naar de volwassenheid en hun vervolgstudie.” 

Vrijblijvend 

Het praktijkgeboden programma is niet vrijblijvend, maar er is een speciaal praktijkgericht examenprogramma in de maak dat landelijk uitgerold gaat worden. Het sluit aan bij de behoefte van leerlingen om praktisch bezig te zijn en de zin van het onderwijs in te zien voor de praktijk. 

Directeur Hans Brinks van de Rabobank vertelt de leerlingen wat er komt kijken bij het starten van eigen onderneming.