Afbeelding

Mijlpaal in Rijssen: nieuw hoogspanningsstation

Algemeen

RIJSSEN - Eén van de grote opgaven waarvoor TenneT staat. Dan hebben we het over de grootschalige veldvervanging: 140 hoogspanningsstations in Nederland die de komende jaren worden vervangen. De basis hiervoor is de afgelopen jaren neergezet door een team van TenneT en haar ketenpartners. En het eerste volledig vervangen hoogspanningsstation is een feit: het hoogspanningsstation Rijssen aan Bovenleiding 1. 

Spiksplinternieuw Rijssen 2.0

Dat vierde men vorige week met alle betrokkenen in Kampen: “Met alle partners, leveranciers en andere betrokken stakeholders blikken we terug op wat we tot nu toe hebben bereikt. TenneT-collega’s en ketenpartners (verschillende aannemers) spreken over nut en noodzaak van het vervangen van al deze verouderde stations, over de uitvoering in het veld en over wat het nieuwe hoogspanningsconcept betekent voor de toekomst. Ondertussen neemt een razende reporter de genodigden digitaal mee naar drie hoogspanningsstations in dezelfde regio: Raalte (vervanging begint binnenkort), Hengelo Weideweg (vervanging is gaande) en uiteraard Rijssen. Daar knippen we met elkaar het lintje door van het spiksplinternieuwe hoogspanningsstation.”

Geen één nacht ijs

TenneT zegt verder: “De basis voor de grootschalige vervanging staat dus. Daarin kunnen en willen we niet over één nacht ijs. Met onze partners ontwikkelden we een gestandaardiseerde en modulaire oplossing om deze uitdaging binnen een beperkte tijd tot een succes te maken. Op de plek waar nu de verouderde hoogspannigsstations staan, bouwen we de komende jaren op modulaire wijze (dus snel) gestandaardiseerde en digitale hoogspanningsstations. Minder onderhoudswerk in het veld en aansturing op afstand. Dat komt ook de veiligheid ten goede.”

Man en materieel

Buiten de assemblagehal van Croonwolter&dros staan de modulaire ‘bouwblokken’ (skids) klaar voor Nederweert en Hengelo. De gasten van deze ochtend halen voor en na het inhoudelijke programma hun hart op tussen het fysieke materiaal. Ook laat Siemens met een MGU zien welke techniek nodig is om de elektriciteit van het oude station tijdelijk over te nemen om het oude veilig te vervangen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding