Afbeelding

Tweede Pinksterdag is de Schildkerk open

Algemeen

RIJSSEN - Op Tweede Pinksterdag is de Schildkerk open van 14.00 tot 17.00 uur. U kunt dan een kijkje nemen in de kerk en luisteren naar de orgelklanken. De Stichting Open Kerken is verheugd te vernemen dat naast de Schildkerk een groot aantal kerken in Overijssel heeft besloten deel te nemen aan dit evenement. “We willen u tevens informeren dat de provincie Overijssel de landelijke Open Kerkendag ondersteunt. Hierdoor ontvangen de deelnemende kerken in Overijssel een Open Kerkendag-vlag. De Stichting Open Kerken is verheugd om samen met u als bezoeker een succesvolle Open Kerkendag te beleven” zo klinkt het.

Verkorte informatie over de Schildkerk

Aan het eind van de 8e eeuw is door Lebuines op deze plek het eerste kerkje gebouwd. In de loop van de eeuwen heeft de kerk vele verbouwingen ondergaan. De laatste verbouwing dateert uit 1925. De noordelijke tufstenen muur is het oudst en dateert uit de 12e eeuw. In de kerk bevindt zich een orgel uit 1856, een kansel uit de 18e eeuw en verschillende “banken” uit de adellijke tijd. Het doopvont is uit de 12e eeuw. In de periode1828-1829 heeft men een nieuwe toren gebouwd boven op een uitbreiding van de kerk. Het geheel werd afgesloten met een classistische voorgevel. De Schildkerk verkreeg hiermee zijn huidige karakteristieke uiterlijk. De toren is eigendom is van de burgerlijke gemeente Rijssen. De huidige toren is sinds 26 april 1973 een carillon rijk bestaande uit 25 klokken. Groot promotor van dit carillon was oud-burgemeester G.J.Smit. Op 6 april 1998 werd mede op zijn initiatief dit carillon uitgebreid tot 50 gesponsorde klokken. 

“We ontvangen u graag met koffie en thee van 12.00 tot 14.00 uur op de dinsdag en donderdag en op zaterdag van 14.00 t/m 16.00 uur. Op de Facebookpagina van Open Schildkerk treft u de laatste informatie aan over de openstelling van de kerk voor geïnteresseerden” klinkt het tot besluit.