De laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe zwembad De Koerbelt.
De laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe zwembad De Koerbelt. J. ter Maat

Lovende reacties politiek op nieuwbouw zwembad De Koerbelt

Algemeen

RIJSSEN – De laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe zwembad De Koerbelt. Het oude zwembad is inmiddels dicht. Op de Facebookpagina van het zwembad worden watersporters vanaf maandag 5 juni alvast welkom geheten. Raadsleden en commissieleden van de politieke partijen van Rijssen-Holten kregen al de gelegenheid een kijkje te nemen. De reacties waren unaniem lovend.

Door Jenny ter Maat

De aanwezigen kregen een rondleiding hoorden hoe er nagedacht was over de inzet van techniek om met minimale bezetting de toegang goed te regelen, over slimme poortjes die ook rekening houden met de doelgroepen –wedstrijdzwemmers, ouders met kinderen bijvoorbeeld-, over hoe bij het inrichten van de kleedkamers rekening is gehouden met minder validen en kinderen, over de horeca, die met een glaswand gescheiden is van maar toch verbonden is met het zwemgedeelte en veel meer. 

“Er is goed gekeken naar voorbeelden elders wat wel en wat niet werkt. En er is goed nagedacht over geld: door meer uit te geven tijdens de bouw, zijn de jaarlijkse exploitatiekosten lager. Omdat energie een belangrijke kostenpost is voor een zwembad zijn de energiesystemen naar de laatste inzichten ingericht en heeft Rijssen één van de, zo niet het, energieslimste zwembad van Nederland en misschien wel van de wereld”, aldus Raoul Teeuwen, commissielid CDA.

Modern en toch vertrouwd
“Het nieuwe zwembad is erg licht van opzet. Het oogt ruimtelijk, modern maar geeft toch een vertrouwd gevoel. De enorme raampartijen geven een fantastisch uitzicht naar buiten. Je kijkt zo de natuur in”, zegt Jan Beunk, raadslid GemeenteBelang. “De glijbaan is een beleving. Dat het zwembad daarnaast energieneutraal is, is natuurlijk fantastisch. We zijn enorm onder de indruk van alle toegepaste nieuwste technieken. Al met al zijn we blij dat het nieuwe zwembad er gekomen is.”
Voor ChristenUnie-raadslid Jan Berkhoff is het meest opvallende de duurzaamheid. “Het zwembad is bijna energieneutraal, een heel bijzondere situatie, bijna het enige zwembad in Nederland. De uitvoering is verder heel doelmatig. Rustige kleuren en veel aandacht voor faciliteiten voor doelgroepen zoals minder validen. Kortom een zwembad waar we trots op mogen zijn.”

Zandfilter voor schoon zwemwater
“Bij binnenkomst valt mij gelijk het strakke, mooie en ruimtelijke ontwerp op. Door het gebruik van veel glas is er zicht op de baden en ook naar buiten. Je hebt het gevoel vanuit het recreatie bad of je naar buiten zwemt. Door gebruik van hout en zachtgroen oogt het geheel rustig, voelt prettig en past erg goed in de natuurlijke omgeving”, vertelt Loes ter Harmsel- van Lingen, raadslid GroenLinks-PvdA. Belangrijk vindt ze dat het bad voor iedereen toegankelijk is door de beweegbare bodems in beide binnenbaden. “Bovendien kan er op verschillende punten gebruik gemaakt kan worden van een verplaatsbare tillift.”
Naast het energiezuinige en het duurzame van het bad wijst ze op het filtersysteem. “Onder andere een zandfilter, om het zwemwater schoon te houden. Een mooi systeem!”

Luxe indruk
Bart-Jan van den Berg, fractievoorzitter VVD, vindt het nieuwe zwembad in één woord geweldig mooi. “Je kunt aan de uitstraling, zowel van binnen als van buiten, zien dat er een kundig architect aan heeft gewerkt. De gedachte achter de kleuren die gebruikt zijn, de houten afwerking buiten en aan het plafond, het laat echt een luxe indruk achter. En dan zullen de meeste bezoekers nog niet eens de technische ruimtes zien, maar ook de techniek die in het nieuwe zwembad is verwerkt is indrukwekkend. Dat maakt wel dat we het meest duurzame zwembad van Nederland hebben en dat vind ik stiekem toch wel iets om trots op te zijn. Ik had woensdagavond nog een bijeenkomst van de Twenteraad en zelfs daar vroegen mensen ernaar. Dat zegt toch wel iets.”

Ook SGP-fractievoorzitter André Scheppink is tevreden. “Het is een mooi nieuw zwembad. Energiezuinig en een fris ontwerp. Er zijn duurzame materialen gebruikt. Maar ook het buitenbad is mooi gerenoveerd. Met een prachtig spraypark voor de kleinere kinderen. Een mooi functioneel zwembad waar we weer jaren mee vooruit kunnen”, vat hij samen.

Binnen twee jaar nieuw zwembad
In november 2021 vond de officiële starthandeling van de bouw plaats. Nu, voor de zomer 2023, ligt er een prachtig nieuw zwembad met een bar en een ligweide. Binnen is een achtbaans wedstrijdbad gerealiseerd, en een vierbaans recreatiebad, een whirlpool, een peuterbadje een zeventig meter lange interactieve glijbaan met verlichting, geluid, touchpads om punten te scoren.

Het nieuwe zwembad De Koerbelt wordt op 1 juni officieel geopend. De feestelijke openingsweek is vanaf 5 juni voor alle bezoekers. Het buitenbad gaat overigens nog niet open. Er is nog een aantal zaken die aangepakt moeten worden, zoals de sloop van het oude binnenbad en het parkeerterrein.

Afbeelding
Afbeelding