Afbeelding
Elly Bron

Sinterklaas en zijn Pietenband komen zaterdag aangevaren op de zomp over de Regge

Algemeen

RIJSSEN – Hij komt, hij komt! En dit jaar komt de Sint aangevaren op de zomp, over de Regge. Sinterklaas en zijn Pieten stappen zaterdagmiddag 18 november aan wal bij een met vlaggetjes versierde Pelmolen.

Het contact met de Spaanse bisschop is er al ver voor de zomervakantie. “Dan beginnen de voorbereidingen al, bespreken we wat we gaan doen, vragen we de vergunning aan”, vertelt Sander Jongsma van de stichting Sint in Rijssen.
De intocht is een hele organisatie: zo’n 50 Pieten en daarnaast een tiental vrijwilligers die hand en spandiensten verlenen, en nog eens een tiental verkeersregelaars. “Dit jaar doen er ook nog vrijwilligers van de Enterse zomp mee”, vertelt Jongsma.

Het programma bij de Pelmolen begint om 12.45 uur. Rond die tijd hoopt Sinterklaas met zijn Pietenband voet aan wal te zetten in Rijssen. Die Pietenband laat al op de Regge van zich horen.
Een heleboel Pieten zijn dan al bij de molen om handjes te geven, pepernoten uit te delen en met de kinderen op de foto te gaan. “Wil je Sint inhalen bij de Pelmolen, kom dan lopend of op de fiets. Er is daar geen parkeerruimte”, adviseert Jongsma.

Geen schimmel, wel een rode cabrio
Om ongeveer 13.00 uur stapt Sint in zijn Sintmobiel om te vertrekken richting het centrum. Dit jaar rijdt hij in een rode cabrio. De pick-up truck van vorig jaar gaat mee als pakjeswagen. “Onze voorkeur gaat altijd uit naar een mooie schimmel. We kijken elk jaar of er iemand een schimmel beschikbaar wil stellen. Dat is dit jaar weer niet gelukt. Mocht iemand nog een schimmel hebben om volgend jaar mee te doen, dan houden we ons heel erg aanbevolen. Sint kan ook goed paardrijden.”

In de stoet dansen zo’n 20 enthousiaste Danspieten mee en ook de Bakpieten zijn weer present. “De Bakpieten bakken weer pepernoten in de pepernootmachine. Die is ooit door leerlingen van Reggesteyn gemaakt, en die voldoet nog steeds.”
Via de Pelmolenweg-Leijerweerdsdijk- Albertsdijk steekt de stoet de Parkweg over om via de Oosterhofweg en Enterstaat bij de Oranjestraat uit te komen.
Dan gaat de stoet verder om via de Elsenerstraat, Bouwstraat en Haarstraat op ’t Schild uit te komen. Burgemeester Jurgen van Houdt heet de Sint om 13.30 uur welkom op het podium. Renate Schulenburg verzorgt hier, en ook de Pelmolen, samen met de Presenteerpiet de presentatie.

Na het podiumprogramma gaat de stoet verder via de Grotestraat naar de Rozengaarde. Hier neemt Sinterklaas afscheid van de kinderen en gaan de Pieten uitrusten in het speciale Pietenhuis aan de Rozengaarde 59.

Sinthuis van Matsi
Naast het Pietenhuis is er ook een speciaal Sinthuis, aan de Haarstraat 3a, naast bakkerij Nollen. Leerlingen van het ROC en Reggesteyn hebben via het platform Matsi de winkel ingericht en verkopen allerlei lekkernijen.

Er is dit jaar ook weer een kleurplatenwedstrijd. De Tekenpiet heeft extra zijn best gedaan, door een erg herkenbare tekening te maken! De kleurplaat is te downloaden van de site www.sintinrijssen.nl
Er zijn prijzen te winnen in verschillende leeftijdscategorieën: kinderen tot 3 jaar, 3 tot en met 5 jaar en 6 tot en met 8 jaar.
Kleurplaten kunnen voor 30 november ingeleverd worden bij het Sinthuis aan de Haarstraat 3a. “We krijgen elk jaar zoveel kleurplaten, niet te geloven zoveel. We zijn ook erg blij met de mooie prijzen die beschikbaar worden gesteld door Intertoys”, zegt Jongsma. “We zouden deze intocht niet kunnen houden zonder onze sponsoren: ondernemersvereniging Habi en andere trouwe sponsoren en bedrijven. Zonder hen en zonder vrijwilligers zou er geen intocht zijn.”

De belangstelling voor de intocht is elk jaar groot. Een paar duizend mensen staan langs de weg en op het Schild. Jongsma: “We verwachten dit jaar bij de Pelmolen ook de nodige bezoekers. We hopen op mooi weer en heel veel blije kinderkopjes langs de kant van de weg, of meezingend bij de Pelmolen en op het Schild. Dan is dit Sintfeest weer gewoon een mooi geslaagd feest.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding