Parkeren ter weerszijden van de Kasteellaan zal in de toekomst niet meer mogen.
Parkeren ter weerszijden van de Kasteellaan zal in de toekomst niet meer mogen. Foto: Jan Joost

Nieuw parkeerregime bedreiging voor landgoedbezoek Oosterhof

Algemeen

RIJSSEN – Een van de dreigende maatregelen uit het Masterplan Oosterhof is dat al het blik moet verdwijnen uit de Kasteellaan. De bedoeling is dat het grote parkeren ter weerszijden van de Kasteellaan in de toekomst verboden wordt. Op het voorterrein van het kasteel blijven binnen het hek vier parkeerplaatsen over. Over de andere parkeervoorzieningen aan de Kasteellaan wordt bij de gemeente nagedacht.

Albertsdijk

In de praktijk zal het erop neerkomen dat bezoekers van het Rijssens Museum en de Kring Werkgevers Rijssen (KWR) moeten parkeren op de verderop gelegen parkeerplaats aan de Albertsdijk. Deze parkeerplaats zal een opknapbeurt krijgen en het looppad vanaf de parkeerplaats richting het kasteel zal worden verhard en verlicht. Fietsers kunnen wel gewoon op het kasteelterrein komen. Mindervaliden kunnen bij de gebouwen in- en uitstappen. De achterliggende gedachte is dat het aanzien van het landgoed versterkt wordt zonder parkerende auto’s. Dat zou ook het geval zijn bij andere kastelen elders in Twente zoals Twickel.

Grote zorgen

Bij het Rijssens Museum maakt men zich grote zorgen over het nieuwe parkeerbeleid. Dat via het Masterplan het aanzien van landgoed de Oosterhof wordt bewaard, wordt een goed streven genoemd. “Maar wat betreft bezoekers kun je de Oosterhof niet vergelijken met andere kastelen en landgoederen in Twente. Bezoekers van bijvoorbeeld Twickel, met een parkeerplaats op afstand, komen daar met een heel ander doel dan de bezoekers van de Oosterhof. Onze bezoekers komen voor het museum en voor de activiteiten die daar worden aangeboden. Dat is een heel ander soort publiek dan recreërende wandelaars,” aldus Gerhard Baan van het Rijssens Museum.

Senioren

Volgens Baan heeft het Rijssens Museum ook nogal wat senioren onder de bezoekers zitten, zeker ook voor de avondvoorstellingen in het Koetshuis. “Moeten al die bezoekers ’s avonds dan parkeren aan de Albertsdijk en in het donker die hele afstand naar het kasteel afleggen?” Ook voor andere bezoekers van het landgoed pakt het op grote afstand parkeren van het kasteel hoogst ongelukkig uit. Onder andere voor bruiloftsgasten die er een huwelijksvoltrekking willen bijwonen en die doorgaans kort verblijven op het kasteelterrein. Ook de Kring Werkgevers Rijssen (KWR) gebruikt de sociëteitsruimte in het kasteel voor cursussen en bedrijfstrainingen. Ook voor die deelnemers, die van ver komen, is het hoogst ongelukkig dat er niet meer aan de Kasteellaan geparkeerd mag worden. 

De hoop is nu gevestigd op de creativiteit van de gemeenteambtenaren om voor dit netelige probleem een oplossing te vinden.

Hoog gehalte aan senioren bij de bezoekers van de avondvoorstellingen in het Koetshuis van de Oosterhof.