Van links naar rechts: Brecht Braamhaar, Anniek Baan, Romée Kamans en Madelief van den Houten.
Van links naar rechts: Brecht Braamhaar, Anniek Baan, Romée Kamans en Madelief van den Houten. Jenny ter Maat

Jonge ‘ondernemers’ produceren Riessense puzzel met deel opbrengst voor goede doel

Algemeen

RIJSSEN – Eind maart ligt ie de winkel, de Riessense puzzel. Vervaardigd in opdracht van 4 meiden uit klas H3A van scholengemeenschap Reggesteyn: Brecht Braamhaar, Anniek Baan, Romée Kamans en Madelief van den Houten. Wie een puzzel koopt, puzzelt ook voor het goede doel: Kinderlach Twente.

De dames kozen in hun derde leerjaar voor het keuzevak Ondernemerschap. “We kregen de opdracht om een eigen bedrijf te beginnen. We moesten een ondernemingsplan opstellen en dat presenteren bij de Rabobank.”

Maar welk bedrijf moest dat worden? In gezamenlijk overleg werd uiteindelijk besloten om een Riessense puzzel te laten maken. Daarvoor werd een ondernemingsplan opgesteld en dat werd gepresenteerd bij de Rabobank. Die presentatie leverde de leerlingen een krediet van 100 euro op; een sponsor gaf nog eens 150 euro, waar de meiden natuurlijk heel blij mee zijn. “We hebben ook onwijs goede hulp gehad van docent Hagedoorn van Reggesteyn en van Ineke KleinJan, die het ontwerp van de puzzel tekende.”

Ze benaderden zoveel mogelijk bedrijven met de vraag of ze deze puzzel wilden sponsoren. “Veel bedrijven wilden dat en die krijgen een plek op de puzzel of op de doos.”
Via-via kwamen de leerlingen terecht bij een groothandel die puzzels produceert en medio maart werd de puzzel van 500 stukjes geleverd. De meiden hebben zelf een proefexemplaar gelegd om te checken en alles bleek te kloppen. “Het is een superleuke puzzel om te leggen en het is ook leuk om herkenbare plekken en bedrijven te zien verschijnen als je de puzzel legt.”

Goede doel
De jonge ondernemers besloten dat meer dan de helft van de nettowinst naar het goede doel gaat: Kinderlach Twente. “Kinderlach Twente zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben en bezorgt hen een leuke dag, waarop ze alles kunnen doen wat ze maar willen. Het gaat om kinderen uit deze regio, dat vonden we ook wel mooi.”

De puzzel is verkrijgbaar bij de supermarkt van Jumbo aan de Boomkamp.
De puzzel kost 24,99 euro. De klant die bij Jumbo voor meer dan 50 euro koopt, krijgt 5 euro korting op de aanschaf. “Dit is natuurlijk niet erg goedkoop, maar omdat we geen groot bedrijf zijn, zijn de productiekosten hoger en daarbij komt dat meer dan de helft van de netto-opbrengst naar het goede doel gaat. We hopen dat zoveel mogelijk mensen een puzzel willen kopen. We willen graag zoveel mogelijk geld ophalen om de kinderen van Kinderlach Twente te helpen en hen een fijne dag te bezorgen.”

Door Jenny ter Maat