Loes Boogaerdt en Wenke Detert
Loes Boogaerdt en Wenke Detert J. ter Maat

Meiden in de bouw: ‘Het mooie aan Smart Building is dat we met verschillende branches kennismaken’

Algemeen

RIJSSEN – Het is de opleiding van de toekomst: Smart Building. Elektrotechniek, Installatietechniek en Bouwkunde komen in deze opleiding samen om toekomstgerichte gebouwen en een smart infrastructuur te realiseren. Een opleiding ook voor meiden, benadrukken Wenke Detert en Loes Boogaerdt, die de opleiding volgen bij het ROC van Twente op Kampus in Rijssen.

Wenke (21) komt uit Harbrinkhoek. Ze volgde vanuit VMBO een opleiding in de zorg. “De zorg was echt niks voor mij, daar kwam ik wel achter”, vertelt ze. Om te kijken waar haar belangstelling wel naar uitging volgde ze een bij het ROC van Twente in Hengelo een 9 weken durend studieloopbaantraject. “Ik heb allerlei testjes en opdrachten gedaan. Ik kwam uit op een opleiding met een meer creatieve kant: iets van ruimtelijke vormgeving, interieurdesign, of iets meer technisch, iets in de bouw.” Ze liep 5 weken stage bij een architectenbureau in Almelo. “Interessant werk, creatief en heel afwisselend. Je bent bezig met verschillende projecten, je legt contacten en overlegt met mensen van de gemeente en van de bouw. Zoiets sprak me wel aan.”
Via het traject dat ze bij ROC van Twente deed, kwam ze achter het bestaan van de opleiding Smart Building. “Ik heb eerst een dag meegelopen op deze opleiding en wist toen dat ik dit ging doen.”

Loes (16) komt uit Laren. “Na het VMBO wist ik eigenlijk niet wat ik wilde gaan doen. Wel dat het iets in de bouw moest zijn. Waarom? Mijn hele familie zit in de bouw.” Haar vader is opzichter bouw/infra, haar broer is timmerman en haar moeder heeft samen met haar oom een schildersbedrijf. “Mijn ouders vroegen of ik werkvoorbereider iets zou vinden. Dat leek me wel leuk en ik ben een opleiding gaan zoeken die daarbij aansloot.” En zo kwam ze bij Smart Building van ROC van Twente op Kampus terecht.

De lessen beginnen om half negen. Wenke komt met de bus en met de trein, Loes fietst van Laren naar Holten en pakt daar de trein. In het vakkenpakket van Smart Building zit onder andere Nederlands, Engels, rekenen, wiskunde, bouwfysica, bedrijfskunde, tekenen, 3D tekenen, elektrotechniek, installatietechniek en bouwkunde.

Ervaring met elke bedrijfstak
“Het mooie aan deze opleiding is dat we met verschillende branches kennismaken. Je weet overal iets vanaf. We hebben ook praktijk en krijgen ervaring met elke bedrijfstak”, vertellen ze. Tijdens de opleiding wordt aan meerdere projecten gewerkt, onder andere aan een op schaal gemaakt Tiny Houses park. Dat ze de enige meiden in de klas zijn deert hen niet. “Dat gaat prima. Ik kan soms beter met jongens dan met meiden werken. Die zeuren niet zoveel.”

Wenke wil direct na deze opleiding aan het werk. “Dan ben ik 24, dan is het mooi geweest wat school betreft. Ik zoek waarschijnlijk iets richting werkvoorbereiding of richting technisch tekenaar bij een architectenbureau, ontwerpen bijvoorbeeld.”
Loes weet nog niet of ze na deze opleiding door wil leren. “Ik kijk hoe ik er over een paar jaar insta. Misschien volg ik nog de schildersopleiding.”
Beiden vinden tot nu toe hun draai bij Smart Building. “Voor meiden die iets willen in de bouw is deze opleiding zeker een aanrader.”

Enige opleiding in Overijssel
ROC van Twente verzorgt in Rijssen één van de 9 opleidingen Smart Building die in Nederland gegeven worden. Deze opleiding wordt in Overijssel alleen op Kampus aan de Reggesingel aangeboden. Smart Building is een brede opleiding, geschikt voor onder andere uitvoerders op de bouw, werkvoorbereiders, voor het bouwmanagement en architecten. De 4-jarige opleiding, niveau 4 MBO, is voor studenten vanaf 15/16 jaar. De studenten worden opgeleid om de verbindende factor te zijn tijdens het hele bouwproces. Belangstellenden kunnen langskomen bij Smart Building op Kampus, Reggesingel 52 in Rijssen. Meer informatie: mivisser@rocvantwente.nl

Door Jenny ter Maat

Afbeelding