Organisatoren Leo Nieuwenhuis, Jan Schapink, Lisa Boorsma en Dirk Jan Poortman.
Organisatoren Leo Nieuwenhuis, Jan Schapink, Lisa Boorsma en Dirk Jan Poortman. Gerbert Voortman 123PIX

Rise Up nodigt geïnteresseerden uit voor bijeenkomst over (h)erkennen van armoede in Rijssen-Holten

Algemeen

RIJSSEN – Rise Up houdt donderdagmiddag 13 juni een inspirerende bijeenkomst in het Parkgebouw in Rijssen. Lisa Boorsma houdt de lezing ‘Wat doet armoede met je brein’, pianist Jan Vayne verzorgt muzikale intermezzo’s en buddy’s en gezinnen die hulp hebben ontvangen vertellen hun verhaal. 

Stichting Rise Up helpt gezinnen in Rijssen-Holten die niet (meer) rond kunnen komen. Gezinnen die worstelen met huur, voedselkosten, medische uitgaven of andere financiële zorgen, en niet weten hoe ze hun situatie moeten veranderen. De buddy’s van Rise Up bieden persoonlijke begeleiding, helpen bij het opstellen van een budget op weg naar financiële stabiliteit. Rise Up wordt daarbij gesteund vanuit het bedrijfsleven en andere sponsoren. Het doel van de stichting is een armoede-vrij Rijssen-Holten in 2030.

Dit allereerste Rise Up congres heeft als thema ‘De randen van de akkers’. Het thema verwijst naar het Bijbelverhaal over de rijke boer Boaz. In die tijd lieten boeren bewust aan de randen van de akkers gewassen staan voor de minderbedeelden, zoals destijds ook de Joodse wet voorschreef. De stichting wil deze middag stilstaan bij armoede in Rijssen-Holten, en wat daar gezamenlijk aan gedaan kan worden. Aansluitend is er een hapje en drankje en kunnen deelnemers elkaar ontmoeten, napraten en kan informatie over Rise Up ingewonnen worden.

De entree bedraagt 5 euro. Aanmelden kan via de ticketservice van het Parkgebouw. Daar kan men ook online betalen. Aanmelden kan ook via info@riseup.nl, dan is contante betaling bij het Parkgebouw mogelijk op de dag van het congres. Mocht het bedrag een drempel vormen om niet te komen, dan kan men zich per mail aanmelden en wordt een plek voor hen gereserveerd.

Een divers publiek
Inwoners van Rijssen-Holten die sociaal betrokken zijn, diaconieën, ondernemers, leerkrachten, mensen die kennis willen maken met Rise Up: iedereen is welkom. “We hopen op een divers publiek, uit alle lagen van de samenleving. Mensen die affiniteit met hulpverlening, armoedebestrijding en zorgdragen voor de naaste. Dit kan vanuit een instantie/bedrijf zijn maar ook inwoners van Rijssen-Holten die een ander helpen. We willen met dit congres vooral kennis delen en vertellen wat Rise Up kan betekenen”, aldus Leo Nieuwenhuis, bestuurslid van Rise Up.

Het doel van deze middag is de bewustwording ten aanzien van armoede in de gemeente Rijssen-Holten te vergroten. “We weten in ieder geval dat bevolkingsgroepen nu langs elkaar heen leven. Mensen die betrokken zijn op het thema van armoedebestrijding, leren hierover nog elke dag”, aldus Nieuwenhuis. Het gesprek over het (h)erkennen van armoede krijgt donderdagmiddag 13 juni een vervolg in het Parkgebouw. 

Het programma van het Rise Up congres begint om 13.45 uur en duurt tot 16.00 uur.
Inloop vanaf 13.15 uur. Van 16.00 tot 17.00 uur gezellig napraten en genieten van een hapje en een drankje.
Aansluitend komt de fietsvierdaagse langs die ook de missie uitdraagt van Rise Up. Fietsers fietsen in het shirt met het logo en de tekst: 2030 RH armoede-vrij.

Meer informatie: www.riseup.nl

Door Jenny ter Maat

Jan Vayne