Afbeelding

Het woord was aan de jeugd bij de Dodenherdenking in Rijssen

Algemeen

RIJSSEN – Weer veel belangstelling en een grote rol voor de jongeren bij de Dodenherdenking zaterdagavond 4 mei bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg. Voorafgaand aan de plechtigheid bij het gerestaureerde oorlogsmonument zorgde beiaardier Jan-Geert Heuvelman voor passende klanken op het carillon van de Schildkerktoren. Van 19 tot 19.30 was er de interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk. Voorganger was ds. Paul Blom.

Het thema voor zijn overdenking was “De doden blijven leven…” In het bijzonder stond hij stil bij het dubbele leed van nabestaanden die moeten leven met het gemis van een familielid dat nooit terugkwam. Ook dubbel leed als je geen afscheid kunt nemen als een lichaam ontbreekt omdat het in de verbrandingsoven is verdwenen zoals met miljoenen joden is gebeurd. Stadsorganist Dick Sanderman verzorgde de muzikale begeleiding. Hij speelde een betekenisvol contakion van de overledenen, een oud-kerkelijke hymne uit Kiev. 

Stille Tocht 

Na de bezinningsbijeenkomst stelden de deelnemers aan de Stille Tocht zich op in de Kerkstraat. Begeleid door twee tamboers met omfloerste trom van Muziekvereniging Wilhelmina, ging de stoet onder aanvoering van burgemeester Jurgen van Houdt en de wethouders René de Koff en Bert Tijhof met hun partners richting het oorlogsmonument. Scouting Rijssen droeg de kransen en bloemstukken. De scouts verzorgenden ook de vlaggenwacht bij het monument en gaven geheel volgens protocol de kransen en bloemstukken aan. 

The Last Post 

Een blaasensemble van muziekvereniging Wilhelmina zorgde bij het oorlogsmonument voor de muzikale begeleiding. De Twente Zangers zongen enkele passende liederen en trompettist Johan Kalter stond paraat om The Last Post ten gehore te brengen voorafgaand aan de twee minuten stilte om 20 uur. De dubbele erewacht werd gevormd door leden van de Rijssense vrijwillige brandweer en leden van de Koninklijke Luchtmacht. 

Jongeren 

Voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen Rijssen leidde met vaste hand de compacte samengestelde plechtigheid waarin een grote rol was weggelegd voor leerlingen van de deelnemende scholen en de jongeren van het jeugd- en jongerenwerk. Daan ter Harmsel van de Banisschool las als eerste zijn gedicht voor. Verderop in het programma volgden Nora Lindhout van de Haarschool, Annemarie van Houdt van scholengemeenschap Reggesteyn, Mya Hofman en Nikkie Zandbergen van de Wilhelminaschool en Aron Keizer van de Ronde Maat. Chris van den Noort las een toepasselijk gedicht met op de achtergrond zachte pianoklanken. 

Herinnering

Burgemeester Jurgen van Houdt voerde het woord namens de gemeente Rijssen-Holten. Volgens hem is het in moeilijke omstandigheden van vitaal belang om elkaar te steunen. “We staan stil bij burgers en militairen, die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We herdenken hen als de dappere vrouwen en mannen die hun land hebben gediend en zich hebben opgeofferd voor onze vrijheid Maar ook omdat de idealen waarvoor zij streden nog altijd actueel zijn. Als burgemeester van onze gastvrije gemeente voel ik een diepe verantwoordelijkheid. Om ervoor te zorgen dat de herinnering aan de gevallenen en hun idealen levend blijft. Dat is een uitdaging, nu de bevrijders van toen bijna niet meer onder ons zijn.”

Kruispunt 

Volgens de burgemeester bevinden we ons op een kruispunt in de geschiedenis waarbij we niet lang meer zullen kunnen herdenken met onze bevrijders. “En waarbij de vijanden van toen, de vrienden van nu zijn geworden. Ik denk aan onze partnergemeenten Winterberg en Steinfurt. De tijd waarin wij leven, met andere oorlogen, ook op ons Europese continent, vraagt om een manier van herdenken die blijvend inspireert. Door terug te kijken naar het verleden. En vanuit het heden vooruit te kijken, naar de toekomst. We moeten de heldhaftige daden van onze voorouders herdenken. We moeten in het heden gedenken en kijken naar de uitdagingen van deze tijd en de waarden die ons verbinden als gemeenschap. En we moeten bedenken wat we in de toekomst zelf kunnen doen om in een veilige en rechtvaardige gemeente te leven.”

Diepe stilte

Na het wegsterven van de laatste tonen van The Last Post daalde een diepe stilte in waarin slechts de vogels in de eeuwenoude bomen van de begraafplaats te horen waren. Hierna werden de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus gezongen. Kransen en bloemstukken werden gelegd namens de gemeente, de brandweer, het Comité Herdenkingen Rijssen, de oud-Indiëgangers, het Contactorgaan Oud-Mariniers, de brandweerkrans werd gelegd door vader en zoon Gerrit en Rik ter Harmsel, de Fruytierscholengemeenschap, Scouting Rijssen, het Rode Kruis, de Oranjevereniging, scholengemeenschap Reggesteyn en het jeugd- en jongerenwerk van Rijssen-Holten. Ook nabestaanden legden bloemen. Oud-strijder Roelf Wolterink moest dit jaar voor het eerst verstek laten gaan, omdat hij herstellende is van een val waarbij hij een been gebroken heeft. 

Plechtig

Na afloop van de plechtigheid ging de stoet weer terug naar het gemeentehuis. Comitévoorzitter Erik Brinks was na afloop tevreden met het stijlvolle en plechtige verloop van de herdenking. “Er zijn altijd verbeterpunten en daar gaan we binnenkort ook goed naar kijken. Maar ik ben ook heel erg blij met de grote deelname van de jongere generatie. Ze hebben ook erg mooie gedichten gemaakt die heel goed pasten bij deze herdenking. We hopen van harte dat dit een mooie opmaat is geweest naar de herdenking van volgend jaar, want de vrijheid is een kostbaar goed dat we niet moeten verwaarlozen.”

Door: Gerrit Dannenberg / Fotograaf: Jan Joost 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding