Afbeelding

Jubileumcolumn 75 jaar Ondernemersvereniging HABI

Columns

Dit jaar is een heel bijzonder jaar voor Ondernemersvereniging HABI. Het is namelijk 75 jaar geleden dat deze werd opgericht. Initiatiefnemers waren J. Pluimers, G. van Weerd (Heka), aannemer Markvoort, D. Meulenbelt en VVV-administrateur J. Th. Gijsbers. Deze groep ondernemers zag al vroeg de voordelen om de krachten te bundelen. Dit prachtige en unieke jubileum willen we als De Week van Rijssen natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan en daarom wekelijks deze jubileumcolumn over 75 jaar Ondernemersvereniging HABI. Hierin de komende weken aandacht voor de rijke geschiedenis van deze Rijssense ondernemersvereniging en de daarbij betrokken Rijssense ondernemers. Maar natuurlijk staan we in deze jubileumcolumn ook regelmatig stil bij de actualiteit rond het 75-jarig jubileum van ondernemersvereniging HABI. 

HABI neemt initiatief tot nieuw weekblad

“Onvrede leidt tot een nieuw weekblad” lezen we in Tubantia van 18 augustus 1994. En verder: “Rijssense middenstand in zee met Reggebode, concurrent van West Twente”. Koppen die er niet om liegen en zeker in de jaren ‘90 zorgde de actie van HABI voor een schok in weekbladen-land. In desbetreffende Tubantia lezen we: “Binnen afzienbare tijd wordt het nieuwe weekblad De Reggebode huis-aan-huis verspreid in Hellendoorn, Nijverdal, Rijssen, Holten, Enter en Wierden. Ook vinden de inwoners van Diepenheim, Markelo en Goor de eerste editie op de deurmat. Het blad wordt uitgegeven door de firma Korenromp uit Almelo en krijgt een oplage van zo’n 40.000 stuks.”

Reggebode

Verder lezen we in desbetreffende Tubantia: “Het nieuwe weekblad is min of meer ontstaan op initiatief van de Rijssense middenstand. De winkeliers vonden dat ze steeds moeilijker tot hun recht kwamen in West Twente, een uitgave van de in Enschede gevestigde Wegener Oostelijke Weekbladpers.” Voorzitter J. H. Pluimers van HABI liet Tubantia bovendien weten: “Het blad is zijn beloftes een aantal keren niet nagekomen en bovendien zijn de tarieven voor advertenties veel te duur geworden.” De problemen liepen dermate hoog op dat een groep winkeliers uit de kern bij Korenromp aanklopte met het verzoek een nieuw weekblad te creëren, waarin Rijssen zich beter zou kunnen manifesteren. 

Niet gelukkig

De leiding van Wegener Oostelijke Weekbladpers was uiteraard niet erg gelukkig met deze ontwikkeling.

Tegenwoordige tijd

Het weekbladen-landschap ziet er inmiddels heel anders uit. Bovendien verscheen in 2019 De Week van Rijssen aan het firmament. En zo kan het gebeuren dat u nu deze column over Ondernemersvereniging HABI wekelijks in onze krant leest.