
Bui Rijssen en de diep-infiltratie in de Zuiderstraat
ColumnsEr viel veel water de laatste weken, maar gelukkig geen overstromingen in Rijssen. Dat was in 2002 en 2003 wel anders. Door zware hoosbuien liepen de lager gelegen delen van de stad onder. De bewoners van de Haarstraat werden er moedeloos van toen hun huiskamers voor de derde keer volstroomden. Eén hoosbui kreeg zelfs de naam “Bui Rijssen”, omdat die in vijf kwartier maar liefst 50 millimeter water bracht.
Bui Rijssen
De gemeenteraad nam forse maatregelen, waarbij het verwerken van neerslaghoeveelheden als van Bui Rijssen het meetpunt werd. Er kwamen onder andere wadi’s aan de Molenstalweg. Maar ook ondergronds gebeurde wat. Onder het parkeerterrein tussen Walstraat en Hogepad kwam een groot opvangbassin. In de hogere delen van Rijssen werden zogenaamde diepinfiltratiesystemen aangebracht. In de Zuiderstraat bijvoorbeeld. Via drie putten van 50 meter diep, verdwijnt nu het water rechtstreeks in de bodem.
Blijde verwachting
Deze nieuwe waterbergingsmethode werd in 2005 officieel in gebruik genomen door staatssecretaris Melanie Schulz van Haegen van Verkeer en Waterstaat. De 35-jarige VVD-bewindsvrouwe werd hartelijk ontvangen door burgemeester Bort Koelewijn (CU), wethouder Jan Ligtenberg (SGP) van openbare werken en de Overijsselse gedeputeerde Piet Jansen (CU). In de Zuiderstraat was een enorme drijfmestbalg neergelegd tot de nok toe gevuld met een Bui Rijssen. Melanie en Piet draaiden – onder toeziend oog van de gemeentelijke technici Reint Oolbekkink en Bert Sanderman - de grote kranen wagenwijd open. Deze handeling mocht de staatssecretaris nog nét verrichten, want ze was in blijde verwachting. Daarom kreeg ze na afloop van de openingshandeling een kinderzwemvest voor de komende nazaat aangeboden. Zo doen we dat in Rijssen.
Koelewijn
Een foto vol kleurrijke figuren. Burgemeester Bort Koelewijn, de man met de ongewone voornaam. In Rijssen al snel omgevormd tot Teelder Koelewijn. Deze laagdrempelige, goedlachse burgervader kon je ’s avonds om 11 uur nog zien hardlopen over de Holterstraatweg tussen Rijssen en Holten. Weten we ook waarom daar zulke mooie bewegingsgevoelige verlichtingsmasten staan. Goede gewoonte trouwens: na een inspannende vergadering even het hoofd leeghollen. Hij vertrok na 6 jaar richting Kampen. “Na zes jaar heeft Bort het meestal wel bekeken,” vertrouwde mij zijn vrouw ooit toe. Hoewel hij bij RTV Oost nog beweerde dat hij in Rijssen-Holten graag oud wilde worden. En dat kan, want in het openbaar bestuur kun je oud worden en heel snel ook.
Vertrouwen
Gedeputeerde Piet Jansen uit Nijverdal is minstens zo laagdrempelig als Koelewijn. Een snelle denker en vlotte spreker. Gerard Voortman en ik interviewden hem ooit thuis in Nijverdal voor het toenmalige opinieweekblad de Roskam. Een goed gesprek over het functioneren van christendemocraten in het plaatselijke en provinciale bestuur. “Maar je moet ook vertrouwen durven geven, anders krijg je geen vertrouwen terug,” betoogde Jansen vol vuur. In de hal trokken we onze jassen. Net voor we de deur uitgingen vroeg Jansen: “Krijg ik het verhaal vooraf nog even te lezen?” Waarop Voortman zei: “Hoezo? Vertrouw je ons niet?” Jansen incasseerde sportief en daarom mocht hij het verhaal controleren op “feitelijke onjuistheden”
oneens of onjuist: dannenberg@twenthetekst.nl
