Van links naar rechts Jan Baan (Jan van Lapot), Wim Pongers (Wim van Pongs), Herman Schulenburg (Herman van Kruutje) en Antoon Veldhuis.
Van links naar rechts Jan Baan (Jan van Lapot), Wim Pongers (Wim van Pongs), Herman Schulenburg (Herman van Kruutje) en Antoon Veldhuis. Fotograaf: Gerhard Baan

Een gat gedicht in de Rijssense slagersgeschiedenis

Columns

Een tijd geleden ontmoette ik Andries van den Noort in zorginstelling de Schutse. Andries woonde in de Hagweg en was onder andere slager op de toenmalige exportslachterij Drostimex aan de Slachthuiskade in Almelo. Nog zo’n bekende naam uit de slagerswereld van toen is Jan Nijzink. Hem sprak ik onlangs op zorgcentrum de Wellehof. Jan ken ik van slagerij Beverdam. Samen met Wilm van ’n Heajns en Getheendrik van ’n Breenks vormden ze een humoristisch drietal achter de toonbank van slagerij Beverdam aan de Esstraat, later in winkelcentrum De Hoge Wal.

Herinneringen

In het boek Vensters op Rijssen II staat een overzichtsverhaal van de Rijssense slagerswereld. Jan Slofstra maakte er lijst bij van alle vleeshouwers die Rijssen ooit had. Aan die lijst zie je dat er nogal wat personeelswisselingen waren in die jaren. Slagersknechts kwamen in dienst als leerjongen en naarmate ze volleerd raakten, wisselden ze nog wel eens van baas. Zo’n lijst herinnert aan goede en slechte tijden. Bernhard van Bingen, een joodse slager, liet in de Tweede Wereldoorlog het leven. Binnenkort worden Stolpersteine gelegd voor de familie Van Bingen. 

Ten onrechte

Bij het slagersverhaal in Vensters op Rijssen II staat een foto van “model-slagerij Lohuis” in de Haarstraat, ’n Hoar-eane. Het onderschift vermeldt de slagers: Jan Baan (Jan van Lapot), een nog heel jonge Jan Nijzink, Herman Schulenburg (Herman van Kruutje) en slager Lohuis zelf. Antoon Veldhuis staat op die foto ten onrechte vermeld als Wim Pongers. Pongers was later de man die de slagerij overnam van Dannenberg (de Kamer-Geaje) aan de Haarstraat, nu slager Hans Goossen. 

Wim Pongers

Op een of andere manier is de sympathieke slager Wim Pongers altijd buiten beeld gebleven. Nergens is een foto van hem te ontdekken in onze archieven. Hij zal dat zelf niet erg vinden, want hij zocht nooit de voorgrond. Maar hij verdient beter, vind ik. Lange jaren werkte ik bijzonder plezierig bij hem en hij zorgde goed voor zijn personeel. Mooie gesprekken tijdens de uitbeensessies in de werkplaats achter de winkel. Ook over de legendarische Rijssense Motor Club (R.M.C.) waarvoor hij zich nog altijd inspant. R.M.C. is de club van onder andere de Koningsdagpuzzelritten. Wim Pongers genoot zelf altijd zeer van die puzzelritten en de opdrachten onderweg konden hem nooit ingewikkeld genoeg zijn. Als uitzetter van puzzelritten was hij gevreesd.

Vetrand

Gerhard Baan (inderdaad: van Lapot), de bekende spreker bij de populaire filmavonden in het Rijssens Museum, reikte mij bijgaande foto aan. Uit zijn familiealbum, want Gerhard is de zoon van slager Jan Baan die slagerij Lohuis overnam in ’n Hoar-eane. Op die foto staat warempel een zeer jonge Wim Pongers. Volgens Gerhard Baan is de foto rond 1960 gemaakt. Gezien de witte jassen van de beenhouwers doen ze met hun dieren mee aan een veekeuring. Goedbevleesde achterkanten zagen de mensen destijds graag. De consument waardeerde een flinke vetrand aan het vlees, want dat gaf immers extra smaak aan het vlees. Als je goed kijkt zie je dat de koeien forse hoorns hebben. Daar was toen geen slager bang voor.

Gedicht

Met deze foto is een gat in de Rijssense slagersgeschiedenis gedicht. We hebben Wim Pongers eindelijk in beeld. In Rijssen zeggen we dan: “Iej köant ne der good van kenn.” Met dank aan Gerhard Baan.

oneens of onjuist: dannenberg@twenthetekst.nl