De windhondenrenbaan op de Koerbelt in 1976.
De windhondenrenbaan op de Koerbelt in 1976. Fotograaf: Erfgoed Rijssen-Holten

Postduiven en windhonden als hobby zijn bijna rijp voor het museum

Columns

Met weemoed zie ik een prachtige hobby als de postduivenhouderij steeds verder vergrijzen. Een enkele uitzondering daargelaten, maar over het algemeen zijn de postduivenhouders mannen en vrouwen die tot de jaren des onderscheids zijn gekomen. Ze laten zich het hoofd niet op hol brengen door een jachtig bestaan, maar ze nemen dagelijks de tijd voor hun vogels. Willen ze er zomers toch even tussenuit, dan regelen ze vaak onderling wie de duivenzorg dan even overneemt. Maar ja, wie wil zo’n hobby nog inpassen in een aldoor drukker wordend bestaan? 

Fietswiel

Ik kan het fout hebben, maar volgens mij gaat het ook zo met de windhondenrensport. We hebben in Rijssen op de Koerbelt een windhondenrenbaan die internationaal bekend staat. De Winhonden Renvereniging Rijssen (WRR) stamt uit 1946, maar van de baan staat zegge en schrijve één zwart-witplaatje op de historische website Erfgoed Rijssen-Holten. Ook zie ik in mijn herinnering beelden van een baan op een terrein ergens achter de Dannenberg. Maar dat weet ik niet zeker. De baan op Koerbelt kennen we beter. Op Koninginnedag, dacht ik, renden de windhonden zich vaak uit de naad. Ze gingen van start vanuit zo’n speciale constructie met smalle compartimenten voor meerdere honden naast elkaar. Met een handle gingen alle hokken tegelijk open en stoven de honden achter de nephaas aan die met fietswielmachine over de baan werd gesleept. Eén functionaris mocht met een brommertje over de baan om de nephaas terug te brengen naar het startpunt. Juist dat onderdeel leek me altijd heel mooi om te doen. 

Veldentekort

De windhondenrenbaan kwam in het verleden meestal in de publiciteit als gemeenteraadsleden de renbaan wilden veranderen in voetbalvelden om het veldentekort van Excelsior op te lossen. Dan werd weer hardop gezegd dat de baan een van de 13 Nederlandse renbanen was die je niet zo maar kon afschaffen. Naarstig zoekend op internet stuit je uiteindelijk op een website Windhonden.info Daar zie je dat er nog windhonden actief zijn in Rijssen. In 2023 zijn er 5 wedstrijden geweest, met mooie namen als Surprise-ren, Ter Horst Anker-ren en Grote Prijs van Twente. Er gebeurt dus nog steeds iets op die baan. Ik kom er niet zo vaak langs en dan denk je er ook niet aan. 

Neate

Ik ken nu geen enkele windhondenbezitter in Rijssen meer. Misschien zijn ze er nog wel, maar ik heb ze niet in het vizier. Van vroeger kende ik Jan van de Neate (Bakker). Hij was onder andere actief als slager en heeft in elk geval bij Arie Bloemendaal gewerkt. Ik zie in gedachten hem op een foto staan mét enkele van zijn windhonden. De Neate staat erop met zijn alpinopet strak over de dikke zwarte haardos gestulpt. Maar ook Jan van de Neate kan ik nergens in de fotoarchieven terugvinden. Hij was een vrolijk en kleurrijk figuur. Als iemand een foto van hem heeft, stuur hem naar mij toe, dan kunnen we het nog even over hem hebben. Maar daar hoort wel een gezicht bij, anders heeft het geen zin. Ik ben benieuwd. 

oneens of onjuist: dannenberg@twenthetekst.nl