Gezelschap bij de opening van de Prinses Maximatunnel.
Gezelschap bij de opening van de Prinses Maximatunnel. Fotograaf: Jan Joost

Maxima en Manna: twee geweldige vrouwen

Columns

De fietstunnel bij het NS-station is een kunstwerk. Zo heet dat in de wegenbouw. Maar een fietstunnel maken is ook een hele kunst. Zeker als alle fietsers van de Dannenberg, Morsweg en Stationsdwarsweg in twee richtingen onder de kruising Morsweg-Reggesingel en de spoorlijn door moeten. Bij het NS-station is dat kunststuk gelukt en in juni 2006 was de officiële opening. 

Patroon

Zo’n openingsbijeenkomst heeft een vast patroon. Er zijn belangrijke mensen bij, zoals raadsleden, wethouders en een burgemeester. In dit geval was dat Bort Koelewijn. Maar ook de pers en de omwonenden. Plaats van samenkomst was het kantoor van Ter Steege aan de Reggesingel. Hoogwaardigheidsbekleders lezen dan teksten voor van hun communicatiemedewerkers, vaak net of ze die voor het eerst zien. Maakt niet uit. Als het maar kort is. Vervolgens gaat het gezelschap per trapskelter door de nieuwe tunnel naar de zijde van het NS-station. Ik weet niet wie zulke dingen bedenkt, maar het moet wel iemand zijn met een apart gevoel voor humor. Misschien een ambtenaar die stiekem wraak neemt op een wethouder... Maakt ook niet uit. Het geeft na jaren nog gesprekstof. 

Bescheiden

Vlak voor de openingshandeling voerde wethouder Jan Ligtenberg (SGP) van Openbare (kunst)Werken het woord en daarna werd de tunnelnaam onthuld. Het naambord met Prinses Maximatunnel kwam voor de dag. Een bescheiden applaus en het gezelschap ging weer terug naar het Ter Steegekantoor om na te praten. Het belangrijkste onderdeel van zo’n opening. 

Kleurrijk

De foto van het gezelschap geeft een kleurrijk beeld. Uiterst links maakt wethouder Jan Ligtenberg zich gereed voor zijn toespraak. Achter de politiechef staat SGP-raadslid Gradus Kreijkes maar ook ambtelijk bouwtycoon Harry Hollering met roze stropdas en achter hem wethouder Ad Leusink bijvoorbeeld. Helemaal rechts op de stoep verkeerskundig ambtenaar Bertus Dekkers met lichte jas. Rechts naast hem directeur Openbare Werken Ton Spaink en achter hem een jeugdige Rick Tukker, nu gemeentesecretaris. Boven op de tunnelrand staat Hans Bloemendaal van Bloemendaal in vorm: armen over elkaar, wit overhemd en zwart colbert. 

Kamgoarn

In het midden van het gezelschap staan Jan en Manna Arends. Zij woonden een leven lang in het huis op het voorterrein van ’n Kamgoarn, waar nu de Kampus staat. De naam van dit echtpaar is ook even verbonden geweest met deze tunnel. Enkele weken na de opening heette de tunnel ineens Manna Arendstunnel. Ik dacht te weten dat deze grap was uitgehaald door de kinderen van de familie Arends. Een prachtig eerbetoon aan moeder Manna. Want of je nu Maxima of Manna heet, een moeder is het altijd waard om een kunstwerk naar te noemen.

onjuist of oneens: dannenberg@twenthetekst.nl 

Naamplaat van de fietstunnel bij het NS-station.
De Manna Arendstunnel, enkele weken na de opening.