Algemeen

Afscheid Piet Lindhout: ‘De wereld op z’n kop’

RIJSSEN – ‘De wereld op z’n kop’, dat was het thema dat docent Piet Lindhout koos voor zijn afscheid. Een bijzonder afscheid, in coronatijd, bij het huisje van Karel van de Notaris met als leidend verhaal ‘De preek van Adam Langenberg’, geschreven door Karels broer Belcampo.

Lindhout (66), docent Nederlands op Reggesteyn Rijssen, stopt na 45 jaar onderwijs. Hij werd geboren in Poortvliet, op het eiland Tholen. Hij gaf eerst les aan de Willem de Zwijgerscholengemeenschap in Schoonhoven en solliciteerde daarna op een vacature in Rijssen. Vanaf 1978 gaf hij les op de Christelijke Mavo, later Reggesteyn. Door de coronacrises moest hij de afgelopen maanden zijn laatste lessen online geven. Donderdag nam hij ‘live’ afscheid van ‘zijn’ leerlingen van Havo-3, die na de zomervakantie naar Nijverdal vertrekken.

Dat afscheid was gepland, in het bos, bij het bijna onvindbare huisje waar ooit Karel Schönfeld Wichers in woonde. Hier werden de leerlingen in groepjes ontvangen. Fietsend over het smalle paadje kwamen ze aan, om vervolgens een plek in het gras te zoeken. Hoge bomen met zon op de bladeren en fluitende vogels vormden eveneens een deel van het decor.
‘De wereld op z’n kop’ werd door de docent uitgelegd. Vandaag de dag door corona, waarbij je elkaar drie maand niet gezien hebt. Geïllustreerd aan de hand van het verhaal ‘De preek van Adam Langenberg’ van Herman Schönfeld Wichers, oftewel Belcampo. In dit verhaal loopt de tijd achterstevoren en dat wordt gepreekt vanaf de kansel in de Schildkerk.

Lindhout neemt afscheid met spijt in zijn hart. Van zijn leerlingen kreeg hij een cadeau van de leerlingen: een bord met daarop kenmerken van hem, zoals de leerlingen die zagen. Een variëteit aan eigenschappen, die tot hilariteit leidde.
Docent Marjan van Pagée wenste namens de docenten de leerlingen het allerbeste, ook straks in Nijverdal, en ter afsluiting was er een drankje en lekkers.