Algemeen

Agnes Kroese vertelt Dorcas Rijssen over hulp in Zuid-Soedan

RIJSSEN – Agnes Kroese, landendirecteur van Dorcas in Zuid-Soedan, kwam op bezoek bij de vrijwilligers van de Dorcaswinkel in Rijssen. Kroese, oorspronkelijk afkomstig uit Den Ham, gaf een presentatie waarin ze haar werkzaamheden voor Dorcas in Zuid-Soedan toelichtte.

Dorcas is een christelijke hulporganisatie, die zich inzet voor mensen in de moeilijkste omstandigheden in arme landen in Oost-Europa, waaronder nu veel in Oekraïne, Afrika en het Midden-Oosten. Dorcas biedt daarnaast noodhulp bij rampen of crises. Deze hulp wordt grotendeels gefinancierd door de opbrengsten van de 42 Dorcaswinkels in Nederland, waar veel vrijwilligers actief zijn, en door giften en donateurs.

“Eens in de twee jaar houdt Dorcas een voorjaarsbijeenkomst, waarbij alle twaalf landendirecteuren uitgenodigd worden om naar Nederland te komen. Een landendirecteur regelt de hulp in dat land. Ze komen naar Nederland om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en trainingen te volgen. En ze bezoeken de Dorcaswinkels. Op deze manier zien vrijwilligers waar de opbrengsten van de winkel naar toe gaan”, vertelt Mineke Wolterink, interim-voorzitter van Dorcas Rijssen.

Meestal is de landendirecteur zelf afkomstig uit het land waar de hulp geboden wordt. In het nog jonge Zuid-Soedan is dat niet het geval. De landendirecteur komt daar uit Den Ham. Agnes had een goede baan, maar drie jaar geleden kwam Zuid-Soedan op haar pad en vertrok ze. Dit werk voelt voor haar echt als een roeping, vertelde ze de vrijwilligers uit Rijssen.
In Zuid-Soedan is veel geweld en onrust. Het is geen veilig land. Kroese kan niet alleen over straat en haar kantoor wordt bewaakt. Er komen ook weinig toeristen. Ze werkt samen met 65 mensen, waaronder drie Europeanen. “Samenwerken met de lokale mensen is belangrijk. De verstandhouding moet goed zijn”, weet ze. Het land lijdt onder een langdurige humanitaire crisis. Tweederde van de bevolking kan nauwelijks overleven zonder hulp. Veel mensen lijden honger en hebben geen toegang tot schoon drinkwater of sanitaire voorzieningen. Er is veel malaria. Vrouwen sterven in het kraambed. Samen met haar team geeft ze onder andere voorlichting over hygiëne en sanitair. De meeste kinderen gaan niet naar school. Ook natuurrampen zoals overstromingen komen veel voor. “Maar weinig mensen kunnen zwemmen en daardoor verdrinken veel mensen.”

Dorcas biedt op vele fronten hulp in Zuid-Soedan. Bijvoorbeeld door mensen te helpen zelf een moestuin aan te leggen. Samen met Unicef geeft Dorcas trainingen van drie tot zes maanden, waarbij mensen een naailes krijgen of een opleiding om een eigen bedrijf te starten met subsidie, zodat ze zelfredzaam zijn en zelfstandig in hun onderhoud kunnen voorzien. “Als ik zie dat dat goed gaat, geeft mij dat weer nieuwe energie”, vertelde Kroese haar toehoorders.
Sinds dit jaar werken ZOA en Dorcas samen in Zuid-Soedan, om door gezamenlijke inzet meer te kunnen bereiken. “Men zegt wel dat het maar een gloeiende plaats is, maar als je onder die druppel zit krijgt je leven wel weer perspectief. Daar doe je het voor.”

De vrijwilligers in Rijssen waren onder de indruk van het verhaal van Agnes Kroese. ‘Super. Je wordt er heel gemotiveerd van’, ‘Je weet nu echt weer waar je het voor doet’, ‘Dit motiveert enorm’ waren de reacties. Vrijwilligers gingen na afloop in gesprek met Kroese. “Het mooie was deze keer dat we het verhaal van de landendirecteur niet hoefden te vertalen vanuit het Engels. Agnes hield haar verhaal gewoon in het Nederlands, dat gaat toch makkelijker”, vertelt Wolterink. Lachend: “We konden zelfs horen dat ze hier uit de buurt kwam. Het klonk heel vertrouwd.”

Dorcas Rijssen zoekt voorzitter en penningmeester

Dorcas Rijssen is op zoek naar een voorzitter en een penningmeester. Ook vrijwilligers zijn welkom. Belangstellen worden uitgenodigd een keer langs te komen aan de Spoelerstraat 48 om te kijken of dit iets voor hen is.
Voor informatie kan men contact opnemen met Mineke Wolterink, telefoon 06 - 18504434 of door te e-mailen naar dorcaswinkelrijssen@dorcas.nl

De Dorcaswinkel aan de Spoelerstraat 48 is voor verkoop en inbreng open op dinsdag, donderdag en zaterdag van 9.30 tot 15.30 uur en op woensdag van 12.30 tot 15.30 uur. Meer informatie, onder andere over welke spullen men kan inleveren, is te vinden op www.dorcas.nl/winkels/rijssen.