Algemeen

Altijd op zoek naar een nieuw timmermanspotlood

RIJSSEN - Wie op de zolder van Erik van de Riet (57) uit Rijssen zijn verzameling timmermanspotloden komt bekijken, ruikt meteen de geur van potloden. Hij heeft dan ook zo’n 6600 verschillende exemplaren timmermanspotloden, oftewel tipo’s.

Zowel aan de schuine wanden als in diverse kasten en dozen herbergt hij potloden. “Er zijn momenteel circa vijf tipo-verzamelaars in heel Nederland. Die ken ik allemaal, dus met het ruilen van potloden schiet ik niet zoveel op”, meent van de Riet. Hij is timmerman en al jaren werkzaam in de bouw. “Ik ben in 1979 met mijn verzameling begonnen. Vroeger kreeg je geregeld een potlood via leveranciers of als relatiegeschenk, maar dat is tegenwoordig helaas niet meer het geval. Ik spaar alleen nieuwe potloden, waar nog geen punt aan zit of potloden met een fabriekspunt. Dus geen gebruikte potloden, die mensen zelf al hebben geslepen.”

Het opschrift op het potlood is volgens van de Riet heel belangrijk. “Zo kun je zien waar het potlood vandaan komt. Er zijn ovale, platte en ronde potloden met twee verschillende lengtes. En driehoekige, maar die zijn vaak van de tegelzetter. De ovale vorm gebruikt de timmerman het meest. De ronde zijn niet handig, want die rollen altijd weg.”

Kleurrijk
Het is een kleurrijk geheel en Van de Riet heeft alle exemplaren in zijn computer staan om bij te kunnen houden wat hij allemaal heeft. “Een poosje geleden kreeg ik nog een hele verzameling van een tipo-verzamelaar die ernstig ziek was en de typische potlodengeur niet meer kon verdragen.” Een dergelijk potlood kan volgens hem van verschillende kwaliteit zijn, namelijk hard of minder hard van punt. “Op het opschrift staat in de meeste gevallen ook een telefoonnummer. Op mijn oudste potlood staat een telefoonnummer van twee cijfers, namelijk 46. Tegenwoordig staat er meestal het websiteadres op.”
De twee zoons van het gezin Van de Riet vinden het prima dat hun vader de tipo’s verzamelt, maar ze hebben er zelf geen affiniteit mee. “Mooie brandhoutjes”, zeggen ze dan. Van de Riet kan er wel om lachen. “Ieder z’n ding, mijn dochter geeft er ook niks om en mijn vrouw vindt het allemaal wel best dat ik hiermee bezig ben.”

Tentoonstelling
Behalve uit Nederland heeft Van de Riet ook tipo’s uit het buitenland zoals uit Duitsland, Japan, Canada en noem maar op. “Er zijn nog drieduizend tipo’s van mij tentoongesteld geweest in het Nederlands Architectenmuseum in Rotterdam van september 2017 tot en met januari 2018. Dat was wel mooi.” Op de vraag of hij nou zo’n uitzonderlijke verzameling heeft antwoordt hij: “Ach, het kan nog wel gekker hoor. Ik kwam op een beurs iemand tegen die koppen van sprinklerinstallaties verzamelde.”
Van de Riet toont zijn tipo’s op verzamelbeurzen in het hele land en struint graag rommelmarkten af. Verder gaat hij weleens naar bouwbeurzen of zoekt hij op Marktplaats. Maar ook daar wordt het volgens hem allemaal minder. Wie Erik van de Riet blij wil maken met een mooi nieuw timmermanspotlood die hij misschien wellicht nog niet heeft, kan op zijn website kijken voor informatie en contactgegevens: www.tipoverzamelaar.nl