Algemeen

Arjan Slagman vijftien jaar jeugdwerkleider bij De Fakkeldrager

RIJSSEN - Arjan Slagman (52) uit Rijssen werkt inmiddels vijftien jaar als jeugdwerkleider voor de Protestants Christelijke Stichting De Fakkeldrager, gevestigd aan de Enterstraat in Rijssen.

Hij begon hier op 1 september 2005. Daarvoor werkte Slagman ruim acht jaar in een ZIB-internaat. “Ik had inmiddels zelf opgroeiende kinderen en was blij in Rijssen te kunnen beginnen bij de Fakkeldrager. Mijn wens was om met de jeugd activiteiten te organiseren voor een goed doel, zoals een fietstocht. Dat is er zeker van gekomen de afgelopen vijftien jaren. Veel sponsortochten hebben we al ondernomen en mooie geldbedragen overgemaakt naar goede doelen, al is volgens mij het geld niet de drijfveer, hoe belangrijk het verder ook is. Het intensieve contact dat je onderling hebt wanneer je enkele dagen samen op pad bent, maakt deze tochten zo waardevol. Ze zijn een middel in het bouwen van relaties met de tieners en het samen maken van mooie herinneringen.”

In die voorbije periode is de doelgroep volgens hem niet zoveel veranderd. De omstandigheden wel en dat vinden niet alleen de jongeren lastig maar ook volwassenen vinden het best moeilijk om daar een weg in te vinden. De ontwikkeling van jongeren met een ‘buzzer’ op zak, zoals de huidige smartphone, is hier een voorbeeld van. “Door die steeds veranderende omstandigheden kunnen eenzaamheid en kwetsbaarheid snel toenemen. Maar gelukkig weet deze groep bijzondere jongeren nog altijd goed de weg te vinden naar de Fakkeldrager en ze voelen zich hier zeker thuis. Met deze jongeren voel ik me ook wel extra verbonden.”

Slagman geeft aan dat de afgelopen jaren hem erg veel gebracht hebben. “Naast de mooie ervaringen, zoals de diverse tochten door het land met de jongeren, staat met stip bovenaan dat we er een pleegdochter aan over hebben gehouden waarbij ik mocht getuigen als vader voor de bruid bij haar huwelijk. Zij en haar man hebben nu twee dochters van wie wij opa en oma mogen zijn.”
Slagman is dankbaar dat er vanuit de gemeente veel oog is voor de jeugd. “Naast De Fakkeldrager zijn er meerdere voorzieningen waar jongeren in hun vrije tijd, met vragen, naartoe kunnen om leeftijdsgenoten en/of beroepskrachten te ontmoeten.” Hij vindt het fijn dat er al die jaren zoveel vrijwilligers klaarstonden en nog steeds klaarstaan voor de Fakkeldrager.

In maart kwam ineens het coronavirus. Alles werd anders. “De deuren moesten dicht en even leek het erop dat we de contacten zouden verliezen. Samen met Ruben Bolink en stagiaire Rianne Stuut keken we naar nieuwe kansen onder deze omstandigheden. We startten met online spellen. Veel jongeren kwamen in een appgroep en deden mee. Daarnaast begonnen we met online bingo’s, naast tienerbingo’s ook gezinsbingo’s. Hierdoor hadden we ook contact met de ouders en leerden tevens hun woonsituaties kennen. Daar waar we anders nooit achter de voordeur kwamen, werden contacten intensiever, een mooi pluspunt in een mindere tijd.”

Momenteel wordt bekeken hoe men de openstellingen bij De Fakkeldrager vorm kan geven volgens de regelgeving. “Op de middagen zijn we open als voorheen, al merken we nog wat terughoudendheid bij bezoekers. De donderdagavond hebben we gereserveerd voor de jongvolwassenen vanaf 18 jaar. Dit omdat zij wel de 1,5 meter moeten hanteren en we een behoorlijke groep hebben in die leeftijdscategorie. De zaterdagavonden zijn nu voor de jeugd van 12 tot en met 17 jaar. Het zal soms lastig zijn, maar we hebben er alles op ingericht. Voorlopig wordt als extra activiteit op de vrijdagavond een bingo gehouden.”

Of Slagman er nog vijftien jaar bij aan kan plakken is natuurlijk de vraag. “Het plezier in en de gedrevenheid voor dit werk zorgen ervoor, dat ik dit talent dat ik van God kreeg, wil blijven inzetten voor deze mooie doelgroep.”

Uw reactie