Algemeen

Atleten lopen de eerste Halve van Rijssen

RIJSSEN – Zo’n tachtig deelnemers startten zaterdagmorgen om negen uur voor de eerste Halve van Rijssen, een hardloopevenement dat ontstaan is in coronatijd. Dertig lopers liepen de 21 kilometer van de halve marathon, de andere deelnemers kozen voor andere afstanden.

Voor de vijfde keer zouden leden van Atletiekvereniging Rijssen op de laatste zaterdag van september naar Katwijk gaan om daar de Halve van Katwijk te lopen. Maar toen kwam corona. De wedstrijden in Katwijk gingen niet door en de dubbeldekker, die de Rijssenaren naar Katwijk zou vervoeren, werd afgezegd. Eerder werd de Rotterdammarathon afgeblazen, waarvoor zich ook AV-leden hadden aangemeld.

Om toch in coronatijd iets te hebben om naar toe te trainen besloot trainer Jan Tijhuis, die de selectie van AV Rijssen traint, zelf zo’n loopevenement te organiseren. “Lekker even lopen met elkaar en in coronatijd als club toch iets te doen.”

‘Halve van Jan’
En zo ontstond in coronatijd de Halve van Rijssen, door leden van AV Rijssen ook wel de ‘Halve van Jan’ genoemd.
Exact 21,1 kilometer is de halve marathon rond Rijssen: Vanaf het AV-terrein, richting Ligtenbergerveld, vlak voor de Lange Jan het pad langs de Regge op, en dan langs de Regge helemaal terug tot aan de Klokkendijk. Langs de Pelmolenweg, de Korteboslaan en Markeloseweg richting AV Rijssen.
Naast de 21 kilometer voor de halve marathon werden ook de andere afstanden, 5, 10 en 15 kilometer, uitgezet.

Gestart werd vanaf het terrein van AV Rijssen. De routes waren onder ander gepijld en konden gevolgd worden middels GPX-bestanden. Het weer was perfect.
De dertig deelnemers aan de halve marathon liepen om de snelste tijd. Bij de andere afstanden liep een klein aantal deelnemers voor de snelste tijd; het merendeel liep recreatief.
Maar ook de recreatieve lopers moesten aan de bak. De opzet van de Halve van Rijssen was professioneel. Er waren controleposten en voor de halve marathonlopers een verversingspost met water en bananen.

Taart met toefje
Na afloop stond er in het clubgebouw van AV Rijssen koffie, thee, fris en iets lekkers klaar. Dat lekkers was een stuk appeltaart met een toefje slagroom. Zowel de routes als de taart vielen in de smaak: een heel geslaagd evenement.

Team Sharon
Deelname was gratis, wel stond in het clubhuis een emmertje met deksel, waarin een vrije gift gedoneerd kon worden aan Team Sharon.
Tijhuis: “Te zien is dat er zaterdag goed bijgedragen is. Het emmertje blijft nog even dicht; zaterdag staat het opnieuw in de kantine, voor degenen die alsnog een bijdrage willen leveren.”