Algemeen

Beleef- en beweegtuin bij De Schutse heet ’n Bin’nhof

RIJSSEN - ’n Bin’nhof! Zo luidt de naam van de nieuwe binnentuin oftewel de beleef- en beweegtuin bij verpleeg- en verzorgingshuis De Schutse in Rijssen. Twee bewoners van De Schutse, de heer Bargboer en mevrouw Ligtenberg, onthulden op vrijdag 11 september de naam en daarmee werd ook de mooie tuin officieel geopend.

De naam ’n Bin’nhof is bedacht door de heer Bargboer en vrijwilligster mevrouw Teela. Er mochten maar een handjevol genodigden bij de opening aanwezig zijn in verband met de coronarichtlijnen. “Graag hadden we er een grootschalige feestelijke opening van gehouden met nog meer bewoners, familie en andere gasten maar helaas is dit nog niet mogelijk. Maar we willen de tuin nu wel graag in gebruik nemen. Mede omdat we er de komende tijd, voordat de herfst- en winterperiode invalt, nog fijn gebruik van kunnen maken. Deze tuin zal het welzijn van onze bewoners bevorderen”, vertelt zorgmanager Emmely Hoek.

De Brekeld
De binnentuin heeft een complete metamorfose ondergaan dankzij de Stichting Zinderen die het gehele tuinontwerp verzorgd heeft. Hoveniersbedrijf De Brekeld heeft een mooie invulling in de tuin gegeven met onder andere diverse soorten bloemen en planten. De tuin is opnieuw betegeld met fraaie tegels.

“De bedoeling van deze tuin is het beleven, bewegen, voelen en ruiken, kortom het heerlijk buiten zijn. Het is dus een beleef- en beweegtuin waarin de bewoners, eventueel samen met familieleden, kunnen genieten. Beweging is belangrijk en er staan een paar simpele attributen maar geen fitnesstoestellen en dergelijke. Daar gaat het hier ook niet om, dat is voor de meeste bewoners namelijk veel te ingrijpend en te moeilijk. De meeste mensen die in De Schutse komen, hebben op dat moment al veel zorg nodig. Maar het buiten zijn en genieten van de kleuren en geuren in deze tuin, dat doet de mensen al goed”, aldus Michael Wolbers van de Stichting Zinderen.

Belevingsgerichte tuinen
Deze stichting ontwerpt veel belevingsgerichte tuinen voor verpleeg- en verzorgingshuizen en voor zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, zodanig dat het weer gaat ‘zinderen’ in de tuin.

Klusschuurtje
Middenin ’n Bin’nhof staat een klusschuurtje, dat leeggemaakt is en nog verder afgewerkt en gebeitst wordt. Daarin slaat men tuingereedschap op zodat vrijwilligers, eventueel met een paar bewoners die dat nog willen of kunnen, in de tuin kunnen scharrelen.

Hoveniersbedrijf De Brekeld verzorgt het grotere onderhoud. Naast het schuurtje staat een volière waarin nog vogels komen voor een stukje levendigheid. Maar ook de gezellige pergola met zitjes doet wonderen voor deze tuin.

Hoek: “Men kan hier heerlijk even zitten genieten, het is zo’n verschil met de grijze en grauwe binnenplaats van voorheen. We hebben hulp gehad van veel vrijwilligers die de boel ontruimden, onder andere de tegels verwijderden en noem maar op. Die saamhorigheid, dat was heel fijn.”

Spinningmarathon USA
Voordat corona uitbrak werd er in januari nog een spinningmarathon gehouden voor de nieuwe binnentuin bij De Schutse. Die vond plaats bij USA Sport in Rijssen die tevens haar 35-jarig bestaan vierde. “Dat konden we mooi combineren”, vertelt eigenaar Alwin Hilhorst van USA Sport. “We hadden die dag ongeveer 150 fietsers voor dit goede doel en dankzij hen en de sponsoring van een aantal bedrijven bracht dit een mooi bedrag van ruim 23.000 euro op.”
Voor de financiering waren er meerdere ‘potjes, zoals van de stichting Vrienden van De Schutse, de medewerkers en samenwerking vanuit kerken en het bedrijfsleven.

De bedoeling van ’n Bin’nhof is dat er ook activiteiten gaan plaatsvinden, onder andere met scholen en dat de buurt erbij betrokken wordt. Maar dat is vooraleerst nog toekomstmuziek, omdat dit door de huidige coronaregels nog niet mogelijk is.