Algemeen

Bomen en bloeiende planten in winkelcentrum Rijssen

RIJSSEN – Een grasveld op het plein voor de Schildkerk, een speelse waterpartij en veel groen, zelfs de bomen komen terug in het centrum van Rijssen. Het winkelcentrum gaat ‘vaksgewijs’ op de schop: de overlast wordt tot een minimum beperkt.

De werkzaamheden in het winkelcentrum van Rijssen gingen afgelopen week van start. Daar ging een lange tijd aan voorbereiding aan vooraf. “We hebben afgelopen jaren veel contact gehad met de gemeente”, vertelt Ard Wessels, voorzitter van ondernemersvereniging HABI. Al in een vroeg stadium werd architect Theo Reitsema erbij betrokken. “Daar waren we blij mee. Een plaatselijke architect voelt het sentiment van de stad Rijssen aan.” Later schoof ook het Rijssens Museum aan, om accenten uit de historie van Rijssen aan te brengen.

Het Schild wordt straks een groene, sfeervolle plek. “Vroeger was het centrum gevormd om de kerk. Als mensen iets nodig hadden of elkaar wilden ontmoeten, kon dat in het centrum. Later werd die functie minder, maar deze rol willen we nu terug. Daarbij past bijvoorbeeld heel goed inlooppunt De Open Deur.” Decennia geleden waren boodschappenwinkels, slager, groenteboer en bakker in het centrum gevestigd. “Die functies willen we graag terug in het centrum. Een bakker zit er al, maar ook de slager en de groenteboer zouden hier prima passen, evenals een citywinkel”, aldus Wessels. “Dan krijg je dagelijks weer stromen mensen naar het centrum en blijft het centrum levendig. De HABI is in gesprek met de gemeente om die detailhandelsfunctie terug te krijgen in het centrum. En voor ondernemers kan dat, nu de huurprijzen in het centrum zakken, best interessant zijn. ” Ook een sportwinkel zag de HABI graag terug in het centrum. “Zo’n winkel als de runningafdeling van Waypoint had hier prima gepast.”

Wessels: “Op zaterdagen is er reuring genoeg in het centrum. De uitdaging is om ook doordeweeks gezelligheid te bieden. Mensen gaan niet meer alleen naar de stad om te kopen, ze willen er even uit zijn, een kop koffie drinken, een broodje eten. We moeten meer functies genereren die aantrekkelijk zijn.” Wat Wessels betreft wordt pand Koenderink in ere hersteld en zou het ING-bankgebouw zich heel goed lenen voor een horecafunctie.

Tijdens de renovatie wordt het winkelerf voorzien van nieuwe bestrating. Daarnaast wordt het straatmeubilair en de verlichting vervangen. De straatlantaarns verdwijnen en daarvoor in de plaats komt aan kabels hangende verlichting boven de straat. Voor dit alles gerealiseerd kan worden moet Vitens in het centrum het hele waterleidingsnetwerk vervangen. In de Grotestraat is Vitens afgelopen dinsdag gestart met deze werkzaamheden. De plannen worden uitgevoerd vanaf de kop van de Grotestraat richting het Schild. Gevolgd door de Haarstraat vanaf het HogeWalplein richting Schild. De werkzaamheden worden vaksgewijs uitgevoerd. “Ook de winkels die binnen zo’n werkvak vallen, blijven goed bereikbaar. Men kan gewoon gezellig blijven winkelen in Rijssen”, verzekert Wessels.

Planning is dat medio november de beplanting erin gaat. “Maar het centrum is pas klaar als het pand tussen de parkeerplaats aan de Bouwstraat en de Haarstraat af is en ook het voormalige pand van Broekje verhuisd is. Pas dan kunnen we praten over een kern die gezelligheid biedt”, geeft de HABI-voorzitter aan.