Algemeen

Bowlingteam Kartplaza en ’t Witte Hoes maakt zich op voor de Special Olympics

Dertien bowlers van De Klup Twente doen mee aan de Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022. Vier bowlers van het team dat elke dinsdagavond in Rijssen traint en negen deelnemers die elke woensdagavond op drie banen bij Kartplaza spelen. De wedstrijden worden gehouden in het weekend van 11 en 12 juni, bij Starballs Bowling Center in Enschede.

Gehuld in nieuwe kleding zullen ze op de bowlingbanen in Enschede verschijnen. “Dit jaar hebben alle Twentse deelnemers. Dit is voor de openingsceremonie. Van een sponsor, de Firma SKOR, hebben we een hele nieuwe outfit gekregen. Een compleet pak waarvan we de kleuren zelf mochten uitzoeken. Dit is lichtblauw met zwart geworden”,zegt begeleidster en coach Bernadette.
Samen met Lidy is ze er vanaf het begin, in 2010, bij betrokken. “Toen speelden we nog bij De Marke in Wierden. Een paar jaar later hebben we ook een groep in Rijssen opgericht.” Nadat De Marke de deuren sloot, hebben de ‘Wierdense’ bowlers een half jaar bij Apart Hotel in Delden gespeeld. Dat was niet zo’n succes, waarna een verdere zoektocht eindigde bij Kartplaza in Nijverdal.

De deelnemers aan het bowlen in zowel Rijssen als Nijverdal komen uit verschillende plaatsen: Almelo, Enter, Wierden, Borne, Goor, Tubbergen, Rijssen, Aadorp en zelfs Deventer. Bij de bowlers zitten deelnemers met veel ervaring en een vracht medailles. Zoals Wietse. Hij had al goud, zilver en brons. Bij de vorige wedstrijd wilde hij heel graag een vaantje. Bernadette: “Hij denkt anders, hij wil graag zijn ‘collectie’ compleet maken. Met een zesde prijs is hij net zo blij als met een medaille.” Wietse heeft inmiddels meerdere bowlingballen in zijn collectie. De mooiste? “Die uit Amerika, met een tijger erop. Maar daar gooi ik niet meer mee hoor. Dan komen er putjes op.” Dus die bal staat nu in de kast.

Marian speelt het liefst met de rode bal, nummer 10. “De afgelopen weken niet. Ik heb laatst mijn arm gebroken. Ik kwam wel elke week kijken in Nijverdal.”
De uit Wierden afkomstige Joyce is ook elke woensdagavond in Nijverdal te vinden. Samen met haar knuffel Mickey Mouse. “Ik heb ook al eens in Amerika gespeeld en ben daar kampioen geworden. Dus Mickey gaat ook mee naar Enschede. Hier in Nijverdal laat ik de anderen wel eens winnen, maar bij de Special Olympics ga ik dat zeker niet doen.”

Begeleidster Bernadette legt uit dat de spelers op hun eigen niveau worden ingedeeld bij de spelen. “Wij geven de organisatie het gemiddelde van het laatste jaar door. Op de zaterdag moeten de bowlers laten zien wat ze kunnen, zondag zijn dan de wedstrijden. Het komt hierdoor dus nooit voor dat een hele goede tegen een zwakke spelers speelt. Want dat is immers ook de visie van de Special Olympics: iedereen kan op zijn eigen niveau deelnemen.” Zo zijn er dus ook wedstrijden op banen met ‘bumpers’.

De spelers bij ’t Witte Hoes in Rijssen en Kartplaza Nijverdal komen van heinde en ver. Zo rijdt Gina wekelijks van Deventer naar Rijssen voor een potje bowlen. “In Deventer heb je wel bowlen, maar alleen regulier. En in Rijssen is het gezelliger.” Gina speelde eerst 13 jaar voetbal. Met dat team heeft ze twee keer deelgenomen aan de Special Olympics. “Het voetballen begon wel zijn tol te eisen. Toen ben ik voor de fun eens gaan bowlen.” Inmiddels speelt ze al 4,5 jaar en niet geheel onverdienstelijk. Drie jaar geleden werd ze in Almere tweede in eerste klasse. In haar woning liggen dan ook vijf verschillende bowlingballen. “Elke locatie heeft zijn eigen baancondities en elke bal is weer voor een bepaalde baan met olie geschikt. In Rijssen ligt bijvoorbeeld best veel olie op de baan.”

De laatste trainingen zal Gina gebruiken om te onderzoeken welke bowlingbal ze mee zal nemen naar Enschede. “Ik ga kijken in welke bal ik het vertrouwen heb om ‘m mee te nemen. Hoe het dan uiteindelijk zal gaan, zal ik achter komen met het ingooien. De organisatie zegt dan wel zo mooi ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, maar dat geldt niet voor mij. Ik kom om zaken te doen”, grapt Gina enigszins serieus.