Algemeen

Brandweer Rijssen vormt ereboog van water voor omgekomen brandweercollega’s

RIJSSEN – Even was er, in de twee samenkomende waterstralen, een regenboog te zien. Een teken van hoop, in een teken van gedenken. Brandweerkorps Rijssen herdacht zaterdag tijdens de nationale herdenking, de omgekomen brandweermensen.

In Schaarsbergen wordt elke derde zaterdag van juni de nationale herdenking gehouden, bij het monument voor alle, tijdens de uitruk omgekomen brandweercollega’s. Het plechtige herdenkingsmoment op die dag wordt gevormd doordat om één uur het water-ereteken gevormd wordt. De brandweerkorpsen in Nederland maken, gelijktijdig aan het herdenkingsmoment in Arnhem, het ereteken bij zo veel mogelijk posten en kazernes. Ook de vlag hangt dan halfstok.

Ook korps Rijssen sloot zich aan bij de herdenking, dit jaar voor het eerst. Het gebeurt dat brandweermensen tijdens het uitoefenen van hun dienst omkomen. “Kijk maar naar de vier brandweermannen die in Enschede omkwamen tijdens de vuurwerkramp”, zegt Martin Rolleman, één van de leden van het uitvoerende team, tevens bevelvoerder. De laatste keer dat in Rijssen brandweermannen omkwamen was in maart 1945, toen ze te hulp schoten bij een brand op de Huttenwal.

Indrukwekkend moment
In verband met de geldende coronamaatregelen waren bij de kazerne aan de Molenstalweg alleen burgemeester Arco Hofland, kazernecoördinator Lense Bakker en het zes man sterke uitvoerende team aanwezig. Een sobere herdenking, desalniettemin indrukwekkend.
De vlag bij de kazerne hing halfstok en om exact één uur vormde het Rijssens team, in uitruktenue, het water-ereteken. Twee waterstralen werden de lucht in gespoten, kruisten elkaar op tien meter hoogte en vormden zo een boog van water, een minuut lang.
“Een ereteken voor alle overleden brandweermensen. Gelijktijdig wordt een minuut stilte gehouden”, legt Rolleman uit.
“Een indrukwekkend moment, vonden we allemaal. Het is goed om de tijd te nemen om omgekomen collega’s te herdenken. En ook om je te realiseren waar je als brandweerman mee bezig bent. Als de pieper gaat weet je nooit waar je terecht komt en wat je kan overkomen. Bij die gedachte sta je op zo’n moment wel even stil. Tot nog toe zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we allemaal heelhuids teruggekomen zijn. Het idee is om als korps Rijssen jaarlijks bij deze herdenking aan te sluiten.”

Op de fiets naar het Brandweermonument
Drie brandweermannen van korps Rijssen vertrokken zaterdagmorgen op de fiets naar Schaarsbergen, waar het landelijk brandweermonument staat. Erik ter Harmsel, Frank Tijhof en Berend Veneklaas fietsten ’s morgens om half negen, samen met twee fietsvrienden, richting Gelderland.

Het idee kwam van Tijhof, die vorig jaar deze tocht alleen reed. Toen hij dit jaar actieve fietsers binnen korps Rijssen vroeg om mee te fietsen, sloten Ter Harmsel en Veneklaas zich bij hem aan.

Het was een tocht van 75 kilometer. “Frank
had een mooie route gepland over de Postbank op de heenweg, en over de Loenense Heide op de terugweg”, vertelt Veneklaas. “We hadden door corona veel tijd om trainingskilometers te maken en waren dus goed voorbereid op deze afstand. Het was een prima dag om te fietsen, met op de terugweg de wind in de rug.”

In Schaarsbergen aangekomen bezochten de Rijssenaren het Brandweermonument en keken er even rond. “Diverse mensen vroegen ons naar onze tocht, waaronder onze regionale commandant Stephan Wevers, die ons een goede terugtocht wenste.”

Het was dit jaar de tiende herdenking en deze werd ook door minister Grapperhaus bijgewoond. Veneklaas: “We hebben zijn aankomst even afgewacht. Hij kwam even met ons praten en wenste ons ook een goede terugreis naar Rijssen. Doordat de herdenking in besloten kring was, konden we de herdenking zelf niet bijwonen. Maar misschien is dat volgend jaar weer mogelijk.”