Algemeen

Bruisend centrum vol activiteiten

RIJSSEN - In de ochtenduren is er de lommerdmarkt, slingerend door hartje centrum (de eerste van de vijf tijdens de zomervakantie) en in de middag het thema ‘Rijssen op straat’ met leuke activiteiten voor kinderen in het winkelcentrum. Het weer werkt helemaal mee op deze donderdag 18 juli. Na een aantal grijze en wat koudere dagen laat het zonnetje zich wat meer zien.

Op de lommerdmarkt is het gezellig druk en er is van alles te koop voor leuke prijsjes. Van boeken, kleding, fietsen, speelgoed tot allerlei huishoudelijk materiaal. Ook veel hobbyisten vinden hier wat van hun gading. “Hier vind je over de hele markt alles verspreid door elkaar. Als je in Duitsland komt centreren ze de bepaalde spullen, bijvoorbeeld alles voor de fiets, veel meer bij elkaar. En er is dan tevens een aparte kinderhoek. Je weet dus precies waar je moet zijn. Maar dat is ook wel echt Duits. De Nederlandse manier heeft ook wel weer wat, eigenlijk zelfs gezelliger”, meent de heer Strokap die op zijn gemak over de markt struint. Ter hoogte van het gemeentehuis zitten Niek en zijn zusjes Mirjam en Elsa. Ze zijn er al vanaf 3.00 uur in de nacht om maar een mooi plekje te kunnen bemachtigen. “Mijn vader helpt ons een beetje en we hebben al veel spullen verkocht. Donald Ducks gaan heel hard want die willen mensen meenemen op vakantie”, zegt Niek. Een beetje moe zijn ze alle drie wel maar ze vinden het altijd heel leuk. “We staan hier elk jaar. Maar volgende week gaan we op vakantie naar Spanje, daar hebben we ook veel zin in.”

Pal voor de Schildkerk hebben een aantal Wierdenaren zich geïnstalleerd. Marlieke, Jalinde, Anna en Ming verkopen hun spulletjes voor het goede doel. Met een beetje hulp van Jacqueline, de moeder van twee van deze jongeren. “Dat is voor de stichting World Servants om mee te bouwen aan beter onderwijs, goede gezondheidszorg en essentiële sociale voorzieningen. Wij gaan volgend jaar drie weken naar Ghana om te helpen bij de bouw van voorzieningen dichtbij het ziekenhuis voor verpleegkundigen en artsen zodat die snel ter plekke kunnen zijn in noodgevallen”, geeft Jalinde aan. Ook zij waren al vroeg in de veren om op de markt een leuke plek te vinden.

Rond de middag wordt alles gaandeweg opgeruimd en krijgt het thema ‘Rijssen op Straat’ alle aandacht. Kinderen zijn aan het springen op de springkussens of gaan de uitdaging aan op het kantelladder belspel. Ze laten een mooie (tijdelijke) glittertatoeage zetten, maken een mooie stickerkaart door middel van een zandtekening of spelen Oudhollandse spelletjes bij de spelletjeskraam. Op de Hoge Wal zijn gratis suikerspinnen te krijgen. Een heerlijke zoetigheid, dat laten velen zich geen twee keer zeggen. Je vervelen in de vakantie? Nee hoor, in Rijssen is veel vermaak.