Algemeen

Burgemeester Arco Hofland: ‘Ga op een slim tijdstip stemmen’

RIJSSEN – Burgemeester Arco Hofland roept de inwoners van de gemeente Rijssen-Holten op om een ‘slim tijdstip’ te gaan stemmen tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer, op 17 maart.

“We zijn volop bezig om op een verantwoorde manier deze verkiezingen te houden”, zegt hij. Zeventigplussers krijgen de oproep om schriftelijk te stemmen. Daarnaast is een aantal stembureaus ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart open. Die dagen zijn vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. De openingstijden van deze stembureaus zijn van 07.30 tot 21.00 uur.


Hofland roept met name thuiswerkers op om op een slim tijdstip te gaan stemmen: “De piekmomenten zijn rond 12.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur. Als je thuis werkt, ga dan op een ander moment stemmen en neem volmachten mee.”
Bij de deur van elk stembureau staat op verkiezingsdag een medewerker van het stembureau, die exact weet hoeveel mensen er in het stembureau aanwezig mogen zijn en aan de hand daarvan kiezers binnen laat.

Telprocedure
Na sluiting van het stembureau is er ook een andere procedure om de stemmen te tellen. “Het is nu niet zo dat de bus op zijn kop gegooid wordt en dat iedereen gaat graaien. Ook dan is de anderhalve meter een belangrijk punt. Er zijn aparte procedures afgesproken, zodat het tellen op verantwoorde manier gaat plaatsvinden.”

Uw reactie