Algemeen

De Molenhoek houdt koekjesproeverij bij de Plus

RIJSSEN - Het ruikt naar versgebakken koekjes in de bakkerij van De Molenhoek aan de Butaanstraat. In de blinkende ruimte liggen drie schalen koekjes klaar: Molensteentjes, Pitmoppen en Riessense Möpkes. Dit zijn de drie soorten ambachtelijk bereide koekjes die vrijdag 18 september door vrijwilligers van De Molenhoek te proeven worden aangeboden aan de klanten bij Plus Ter Maat.

Via Plus Ter Maat verkoopt De Molenhoek vanaf vrijdag 18 september koekjes uit haar eigen bakkerij. Gebakken en verpakt door medewerkers van De Molenhoek. De samenwerking tussen De Molenhoek en de Plus kwam mede tot stand door de coronacrisis. “We verkopen onze producten onder andere op markten. Die vielen weg door de maatregelen rond corona. We zagen toen dat we meer verkoopkanalen zouden moeten hebben”, vertelt Herma Pluimers, coördinator van de bakkerij.

De gedachte ging uit naar een lokale supermarkt, de Plus. Herma toog met een schaal koekjes naar de winkel aan het Beatrixplein. “We vonden het direct al een goed idee, maar die schaal koekjes hielp natuurlijk wel”, zegt Annet ten Den - ter Maat, eigenaar van de supermarkt, lachend. “Het lokale spreekt ons aan. De koekjes zijn erg lekker en als Rijssense bedrijven moeten we dit gewoon samen doen.”

Keurmerk
Belangrijk is dat de bakkerij HACCP gecertificeerd is. “Dat betekent dat de bakkerij aan strikte maatregelen rond hygiëne en voedselveiligheid moet voldoen. Zonder deze certificatie hadden we deze producten niet mogen verkopen”, vertelt Annet. Daarnaast heeft de bakkerij ook het afgelopen jaar weer het predicaat ‘Uitmuntend’ gekregen van het Nederlands Bakkerij Centrum. Herma: “Dat verdien je niet zomaar. We krijgen meerdere keren per jaar onverwacht strenge controles van de Voedsel- en Warenautoriteit.”

De bakkerij wordt geleid door Daniëlle Sanderman. “De opa van mijn man was bakker in Rijssen”, vertelt ze. Nu is zij bakker in de bakkerij van De Molenhoek. “Ik doe het niet alleen. We maken optimaal gebruik van de kennis en ervaring van onze vrijwilliger, bakker Andries Lichtenberg. Hij geeft adviezen en helpt met het deegdraaien.”
Eén van de deelnemers is Anne-Marie Ligtenberg. Zij helpt mee met de koekjes op de bakplaat leggen, plakt de verkoopstickers op de pakjes koekjes en houdt keurig de agenda bij. “En ik was ook af”, vertelt ze. Gertrude Slagman helpt alles klaarzetten. Ze wast en strijkt de witte bakkersjassen, leegt de prullenbakken en houdt de bakkerij schoon en glimmend.

Trots op het product
Herma Pluimers: “Het gaat ons niet om winst maken, maar we willen wel graag aan het werk blijven met onze deelnemers. Zij werken in de bakkerij, elk naar eigen kunnen en zijn heel trots op het product. En straks kunnen ze de koekjes die ze zelf gebakken hebben, zien liggen in de supermarkt! Onze winst is de participatie van onze medewerkers, op hun eigen niveau, in de lokale bedrijvigheid.”

Proeverij 18 september
De vrijwilligers Wim Voortman en Gerard Zonnebelt staan vrijdag 18 september bij Plus Ter Maat klaar met schalen vol met versgebakken koekjes van bakkerij De Molenhoek. Herma: “De klanten hoeven het niet bij één soort koekje te laten. Proef ze gerust alle drie, we bakken er genoeg. We hopen dat ze in de smaak vallen!”

Uw reactie