Algemeen

De Oale Roop klinkt weer

RIJSSEN - Tot de eerste adventszondag mag er jaarlijks officieel niet buiten geblazen worden met de midwinterhoorn maar daarna is de ‘Oale Roop’ her en der weer te horen in de koude winternachten. Tot aan Driekoningen op 6 januari.

In Rijssen zijn de Riessense Mirreweenterhoornbloazers weer actief. Dat waren ze eigenlijk al een tijdje maar dat moest dan wel binnenshuis gebeuren. “We oefenen onder andere in de bedrijfshal naast onze woning en één van de andere leden heeft ook een ruimte waar we kunnen blazen. We hebben ook al gebruik mogen maken van de ruimte van ACN-schadeherstel en de kantine op camping De Biesterij. In de officiële blaasperiode oefenen wij op maandag in de parkeergarage onder het gemeentehuis van 19.00 uur tot 19.30 uur. Deze heeft een mooie akoestiek. Op donderdag oefenen we op de parkeerplaats voor hotel Rijsserberg van 19.00 uur tot 19.30 uur, bij goed weer en bij voldoende animo”, aldus bestuurslid Gerard Leusman.

De Riessense Mirreweenterhoornbloazers is een groep van 19 personen in de leeftijd variërend  tussen 31 en 96 jaar. “Wij zijn geen officiële vereniging of stichting maar een groep gelijkgestemden zonder verdere verplichtingen. Wij vinden het leuk om de traditie in ere te houden. Het hoort bij het kerstgevoel. Wanneer we de midwinterhoorn weer mogen blazen, is Kerst niet ver meer weg.” Er zijn enkele leden bij die zelf hun hoorn gemaakt hebben en sommigen zijn nog steeds bezig met het maken van midwinterhoorns. Leusman: “De hoorns kunnen van verschillende soorten hout gemaakt worden zoals van de berk, els, wilg en andere zachte houtsoorten. Het is van belang dat de vorm van de hoorn al in de tak of boom zit. Het mondstuk wordt traditioneel van vlierbessenhout gemaakt. Het is op zich niet moeilijker om met een midwinterhoorn te blazen dan met een ander blaasinstrument maar een midwinterhoorn heeft maar een beperkt aantal klanken.  En dit is bij iedere hoorn/mondstuk weer verschillend.”

Van oudsher wordt gebruikt gemaakt van vier of vijf tonen maar sommigen zijn in staat om zes of zeven tonen te blazen, afhankelijk van de hoorn/mondstuk en de blazer zelf. Het bereik van de tonen is helemaal afhankelijk van het weer en varieert van enkele honderden meters tot enkele kilometers. De midwinterhoorn werd in vroegere tijden gebruikt als communicatiemiddel.

 

De Riessense Mirreweenterhoornbloazers zijn aanwezig op:
Woensdag 11 december van 18.45 tot 19.00 uur en van 19.30 tot 19.45 uur, lichtjesavond begraafplaats Lentfertsweg.
Zondag 15 december van 18.30 tot 19.00 uur, Open Hof.
Donderdag 19 december van 19.00 uur tot 19.30 uur, kerstwandeling Willem Alexanderschool.
Zaterdag 21 december van15.30 uur tot 16.30 uur, in samenwerking met carillon Schildkerk. Dinsdag 24 december van 14.00 uur tot 16.00 uur, in samenwerking met stichting Pelmolen. Hierbij is de molen ook open voor publiek en bij goed weer zal de molen draaien. Zie ook: www.midwinterhoorn.webs.com en de Facebookpagina.