Algemeen

Dictee mooi ‘instrument’ voor enthousiasme taal

RIJSSEN - Wie is de beste speller van de gemeente Rijssen-Holten tijdens het Groot Dictee of het Junior Dictee? Dat moet elk jaar weer blijken, dus ook deze week. Deze uitdaging wordt altijd gehouden in het Parkgebouw.

“Een deskundige jury, ondersteund door een groot aantal ‘nakijkers’, beoordeelt de dictees Er zijn leuke prijzen te winnen. Kinderen van de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente strijden jaarlijks tegen elkaar om een plekje te veroveren in de provinciale finale van het Junior Dictee dat in het voorjaar gehouden wordt. Zowel het Groot Dictee alsook het Junior Dictee worden gemaakt door Margreet Koster, eigenaar van Text & Event. Zij heeft de dictees inmiddels voor de tiende keer geschreven. “Natuurlijk vind ik beroepsmatig onze Nederlands taal geweldig en dynamisch. Ik ben communicatieadviseur en tekstschrijver. Ik vind het erg belangrijk om mensen enthousiast te krijgen en te houden voor de taal, zeker de jeugd. Een dictee is daar een mooi instrument voor.”

 

Margreet heeft al van jongs af aan iets met taal. Ze schreef graag opstellen op school en vond Nederlands het mooiste vak. “Ik zat als peutertje al te oefenen door versjes uit mijn poëziealbum proberen over te ‘schrijven’. Dat waren dan de hanepoten van mijn tantes en andere familieleden. Mijn moeder begreep niet wat ik aan het doen was en adviseerde mij te wachten tot ik op school zat, dan zou ik het in elk geval goed leren. Ik had daarvoor geen en geduld en schijn de legendarische woorden gesproken te hebben: ‘Ik wil nu leren schrijven!’ Mijn ouders zijn beiden al overleden. Ik vind het erg jammer dat ze niet meer mee mochten maken hoe ik van taal mijn beroep heb gemaakt en zelfs dictees schrijf.”

Inspiratie haalt ze uit haar omgeving. “Alles wat er om me heen gebeurt, dingen die ik lees en hoor. Soms verzinnen we, samen met het team van de bibliotheek, ook een onderwerp. Dat is per jaar een beetje anders. Mijn collega Lilian Eilerts is mijn ‘partner in crime’ in dezen. Ik verzamel het hele jaar door ‘lastige’ woorden om daar vervolgens een samenhangend verhaal van te maken.” Margreet vertelt dat ze het leuk vindt om vooral teksten te maken die makkelijk lijken, maar toch instinkers bevatten. “De ‘vaste’ deelnemers aan dit dictee kennen mijn stijl onderhand wel denk ik.”

 

Het kinderdictee bedenkt zij ook. “Geweldig om te doen! Die tekst moet natuurlijk makkelijker zijn. Het is belangrijk het juiste niveau te bepalen. Ik heb hierin veel steun aan mijn kinderen die inmiddels 12 en 15 zijn en wel weten wat een gemiddelde leerling uit groep 7/8 moet kunnen. Voor de zekerheid laat ik deze tekst ook altijd nakijken door een leerkracht van een basisschool. Blijkbaar zijn kinderen hier nog enthousiast voor te krijgen want alle tafels zijn bezet, elk jaar weer.” Het dictee leeft volgens Margreet wel echt. “De scholen hebben hierin een belangrijke bijdrage. Dit jaar doen er maar liefst veertien basisscholen mee uit Rijssen en Holten.” Het is een bijzonder gezellige middag voor de jeugd, met ontzettend veel supporters in de zaal, compleet met spandoeken. “De taal verandert. Er verdwijnen woorden en er komen elk jaar nieuwe woorden bij. Die gebruik ik graag. Denk aan onder andere ‘netflixen’, dat staat pas sinds 2016 in de van Dale. Ik vind het leuk om dit te volgen en daar taalkundig mee te ‘spelen’.”

Het Groot Dictee wordt jaarlijks georganiseerd door de gemeente Rijssen-Holten in samenwerking met de bibliotheek Rijssen-Holten, het Parkgebouw en Text & Event.