Algemeen

Door Jenny ter Maat

Dinant en Jenneken Kwintenberg-van den Noort al zestig jaar een paar

RIJSSEN - Dinant en Jenneken Kwintenberg-van den Noort gaven elkaar op 14 juni 1961 het jawoord. En dat was afgelopen maandag zestig jaar geleden. Burgemeester Arco Hofland feliciteerde het echtpaar Kwintenberg, namens de gemeente, met dit bijzondere jubileum.

Dinant Kwintenberg (84) en Jenneken van den Noort (83) zijn allebei geboren en getogen in Rijssen. Dinant aan de Moddeweg, Jenneken aan de Lentfersweg. Dinant ging naar de Schildschool, Jenneken naar de Haarschool.

Na de lagere school ging Dinant naar de ambachtschool; hij wilde timmerman worden. “Daarvoor hoefde ik alleen de gang van de Schildschool maar door te lopen”, vertelt hij. “Achter in de school was van een aantal lokalen een timmermanswerkplaats gemaakt. Wij waren de eerste leerlingen van de ambachtsschool.”

Een jaar later was de nieuwe ambachtschool aan de Dr. Stokkerstraat gereed en werd daar lesgegeven. Na de ambachtschool volgde Dinant lessen op de avondvakschool, en daarvoor ging hij opnieuw naar de Schildschool. Als veertienjarige begon hij te werken bij aannemersbedrijf Jannink en Maatkamp in Nijverdal. Vanuit Rijssen fietste hij er naar toe, zes dagen in de week, een werkweek van 48 uur. “Ik verdiende 2,50 gulden in de week. ’s Winters ging daar het buskaartje nog af, want dan ging ik met de Oad naar Nijverdal.”
Jenneken werkte na de Haarschool bij de Heka. “Naaien deed ik wel graag. We naaiden vooral jasschorten en overalls.”

Verkering op de ijsbaan
Als achttienjarige werd Dinant onder de wapenen geroepen; hij diende bij de Koninklijke Marechaussee. Begin 1956 kwam hij met verlof naar Rijssen. Het was winter, er lag ijs, hij pakte zijn schaatsen en vertrok naar de ijsbaan. “Daar schaatste een mooie meid, Jenneken van den Noort”, lacht hij. Op 1 februari van dat jaar kregen ze verkering en sinds dat jaar krijgt Jenneken elk jaar op die datum een bloemetje van Dinant.

Het stel trouwde op 14 juni 1961 en ging wonen aan de Lentfersweg, bij de ouders van Jenneken. Dinant was na diensttijd weer gaan werken als timmerman in de bouw. Jenneken werkte de eerste weken nog door. Na zes weken moest ze stoppen. “Dat was toen nog. Je mocht niet doorwerken.” Drie zonen en een dochter kregen ze. Jenneken bleef naaien, nu thuis, vooral broeken voor de jongens.

Huismeester bij Maranatha
Dinant wisselde nog één keer van baan. In 1972 werd hij huismeester bij verzorgingshuis Maranatha. Hij werkte er 27 jaar, met plezier. Drie jaar geleden kreeg Dinant een herseninfarct; hij knapte goed weer op, loopt met de rollator, en rijdt zelf nog auto. In februari 2020 verhuisden ze van de Lentfersweg naar Maranatha. Dinant zingt nog steeds bij het Noordermannenkoor. Als tweede hobby heeft hij nog altijd fotograferen en filmen. Jenneken gaat overdag naar de Korenbloem in Maranatha, om creatief bezig te zijn en voor de gezelligheid.

Het jubileum wordt in familiekring gevierd, met kinderen en de twaalf kleinkinderen. “Met de kleinkinderen hebben we op onze trouwdag een feestje en twee weken later gaan we met ons allen uit eten. Mooi dat we dit samen mogen meemaken”, aldus het jubilerende echtpaar.