Algemeen

Door Jenny ter Maat

Dirk van Keulen wandelend op weg naar de Open Hof

Dirk van Keulen wordt 13 december bevestigd als predikant van de Open Hof. Fotograaf: Bing Lammerts van Bueren

RIJSSEN - Op wandelschoenen legt Dirk van Keulen (57) zondag 13 december de laatste honderden meters af van zijn wandelroute van de kerk in Luttelgeest naar de Open Hof in Rijssen. De predikant wordt daar in de morgendienst bevestigd als voorganger. De Open Hof is zijn tweede gemeente.

Het was niet Van Keulens eerste keus om predikant te worden. Hij groeide op in Veenendaal, ging naar het vwo en volgde daarna een opleiding tot verpleegkundige. Hij liep stage in meerdere ziekenhuizen, waaronder een psychiatrisch ziekenhuis en het Wilhelmina kinderziekenhuis en in de wijkverpleging. “Je werkte toen feitelijk gewoon mee op de afdeling. Voor mij was de vraag toen of ik dit werk altijd zou willen doen.”

Alsnog theologie
Op 23-jarige leeftijd koos hij alsnog voor de theologie en ging studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Ik vond het geweldig. Maar na het eerste jaar kreeg ik geen studiebeurs meer; ik was even in paniek, maar kreeg werk, ’s avonds en ‘s nachts, in een bejaardentehuis. Ik kon blijven studeren.”

Op de universiteit was hij overdag, naast zijn studie, student-assistent bij hoogleraar Aad van Egmond. “Dat betekende dat ik na mijn afstuderen de kans kreeg om een proefschrift te gaan schrijven. Zo rolde ik de wetenschappelijke wereld in.” Zes jaar werkte hij aan het proefschrift. “Het is een veel te dik boek geworden, 750 bladzijden. Een stukje theologische geschiedenis over de Gereformeerde kerken in Nederland, die nu deel uitmaken van de PKN.”

Universiteit Kampen
Maar de keuze voor het predikantschap bleef. Eind dertig was hij toen hij aan de VU begon met de predikantenopleiding en tegelijkertijd pastoraal werker was in Santpoort en Velserbroek.
“Ik was net bezig toen ik halverwege dat jaar werd gebeld. Of ik een nieuw groot onderzoek wilde doen: de uitgave van het verzameld werk van de hervormde theoloog A.A. van Ruler. Die mogelijkheid heb ik met beide handen aangegrepen.”
Hij werkt nog steeds aan de theologische universiteit in Kampen aan dat verzameld werk en in december van dit jaar komt daarvan het negende deel uit. Daarnaast schreef hij meer boeken en artikelen en studeerde af als predikant.

Luttelgeest
Zijn eerste gemeente kreeg hij rond zijn vijftigste, Luttelgeest. “Een klein dorpje in de Noordoostpolder, met een groot buitengebied. Een kleine, agrarische gemeente. Ik heb daar geleerd hoe spruiten groeien. In Luttelgeest koop je ze niet in een netje, je koopt een stok, een rechte dikke steel, waar de spruiten nog aanzitten. Ik wist dat niet; je leert altijd wat.

Brederodestraat
Van Keulen woont met zoon en dochter in Zwolle en is daar ook tijdens zijn predikantschap in Luttelgeest, blijven wonen. “Ik heb niet in Luttelgeest gewoond. Ik voelde me toch altijd een beetje dominee op afstand. In Rijssen ga ik wonen.”

Zijn huidige partner Barbara woont in Utrecht. Samen met haar ging hij kijken naar een huis in Rijssen. Eind januari van het volgend jaar verhuist Van Keulen naar de Brederodestraat 10 in Rijssen. “Het is de bedoeling dat Barbara in de loop van de tijd ook naar Rijssen verhuist”, vertelt hij.
Hij blijft de helft van de werktijd wetenschapper. De andere helft is hij predikant. “Als ik tussen deze twee zou moeten kiezen, zou ik dat niet kunnen.”

In etappes
In coronatijd is hij gaan wandelen. Hij startte bij de kerk van Luttelgeest en wandelt vandaar naar de Open Hof in Rijssen, in etappes. “Wandelend kijk je op een andere manier naar je omgeving. De ziel reist langzaam, die moet je de tijd geven. Onderweg denk ik na. Ik stel me zelf vragen. Wat neem ik mee uit Luttelgeest. Wat heb ik te bieden?”
“Ik ben nu in Raalte. Ik zou in twee etappes naar Rijssen kunnen lopen. Barbara loopt nog een etappe met mij. Mijn collega bij de Open Hof, Astrid Gouma, wil graag de laatste etappe met me meelopen.”

Op wandelschoenen kerk binnen
De laatste paar honderd wandelmeters legt hij zondagmorgen 13 december af. De dienst van verbintenis in de Open Hof aan de Stationsdwarsweg begint om 10.00 uur. Vanwege corona geen volle kerk. De dienst is wel digitaal te volgen op www.kerkdienstgemist.nl, via Overijssel>Rijssen>Open Hof.

Van Keulen ziet er naar uit als predikant werkzaam te zijn in de Open Hof. “De naam spreekt me aan. Een kerk waar iedereen welkom is. Waar verschillend gedacht mag worden. En ook ruimte is voor vragen en niet alleen voor de vertrouwde stelligheden. Ik heb liever een goede vraag dan een antwoord dat niet voldoet. Ja, ik denk dat ik in Rijssen mijn draai kan vinden.”