Algemeen

“We zien een gelukkig kind, dat even alle aandacht krijgt”

Evenmens op zoek naar vrijwillige gastgezinnen

RIJSSEN – Een vrijwillig gastgezin is een plek waar een kind even kind kan zijn. Tegelijkertijd betekent dit een stukje ontlasting voor de ouders en/of verzorgers. Evenmens informele zorg voor elkaar zet vrijwilligers in die hun deuren openen voor een kind met een (lichte) zorgvraag of jonge mantelzorgers die opgroeien in een gezin met zorg.

Eén van deze jonge mantelzorgers is Lisette (9) uit Rijssen. Zij gaat elke drie weken een zaterdag naar een gastgezin in Nijverdal. Lisette heeft een oudere broer met ASS en twee jongere broertjes, waardoor haar ouders regelmatig moeten schipperen om iedereen evenveel aandacht te kunnen schenken. “Lisette gaat met veel plezier naar het gezin Felix”, vertelt haar moeder. “Ze kan daar echt even kind zijn, ze hoeft daar geen 'rekening' te houden met vaste structuur en planningen, maar kan gewoon spontane dingen doen. Lisette geniet hier enorm van, ze appt doordeweeks ook wel eens naar haar gastgezin als ze wat bijzonders te vertellen heeft. Ze voelt zich er helemaal thuis, vraagt ook regelmatig wanneer het weer tijd is om naar Nijverdal te gaan.”

“Ik hoef hier helemaal niks, daar moest ik de eerste keren wel aan wennen”, vertelt Lisette. “Thuis help ik veel mee met allerlei taken, maar dat hoeft hier niet.” Dat is ook juist de insteek van het gastgezin. “We willen dat Lisette hier even goed kan ontspannen. De eerste keer dat ze bij ons kwam, begon ze direct na de lunch de hele tafel af te ruimen. We hebben haar toen duidelijk gemaakt dat wij andere regels hebben in ons gezin. Onze kinderen zijn groot genoeg om zelf te helpen met afruimen.”

Klussen in huis
Lisette: “Thuis help ik mijn moeder regelmatig. Dat vind ik ook leuk om te doen. Wel moet ik altijd de oudste en verstandigste proberen te zijn, terwijl ik helemaal niet de oudste ben. Mama en ik vinden het ook heerlijk om samen te zijn. Dan gaan we rustig samen een filmpje kijken en lekker snoepen. De laatste tijd, vooral sinds corona, is meestal één van de jongens er wel bij. Dat is jammer. Mijn ouders zijn moe van het zorgen. Dus help ik mee.”

Ontspannen
Lisette is een typische jonge mantelzorger. Jong zorgen is meer dan wat extra’s doen in huis. Jonge mantelzorgers helpen thuis meer dan gebruikelijk is en ervaren dat meestal als heel gewoon. Ze hebben soms taken en verantwoordelijkheden die niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. Ze maken zich zorgen over het zieke familielid en voelen zich verantwoordelijk voor het reilen en zeilen thuis. Door hun zorgtaken hebben ze soms te weinig tijd voor school, vrienden, hobby’s, bijbaantjes en uitgaan. Op de zaterdagmiddag in Nijverdal kan Lisette even helemaal ontspannen. Gastouder Miranda: “Het idee om iemand met zorgen op te vangen komt van onze dochter (14). Zij wilde graag een ander kind helpen door leuke dingen met hem of haar te ondernemen. Via Evenmens kwamen we vervolgens in contact met Lisette en haar ouders. Ze draait die dag gewoon mee in ons gezin, soms gaan we op pad om samen te wandelen of iets leuks te ondernemen. Maar thuis een spelletje spelen (bijna altijd Levensweg) of een keertje een filmpje kijken en knutselen doen we ook regelmatig. Dat vinden we allemaal gezellig.”

“Onze eigen kinderen leren ook veel van deze situatie en de verhalen van Lisette”, vervolgt Miranda. “Dochter Jana was bijvoorbeeld erg verbaasd hoe zelfstandig dit negenjarig meisje al is. Ze zien en leren hoe het ook anders kan. Gelukkig komt Lisette hier heel graag en praat ze honderduit. Samen kletsen, samen lachen en eind van de middag weer ontspannen naar huis. Ook de moeder van Lisette beaamt dit: “We zien een gelukkig kind, dat even alle aandacht krijgt en zichzelf kan en mag zijn.”

Steun een gezin dat hulp kan gebruiken
Heeft u er al eens over nagedacht om gastgezin te worden? Het is zeker een verrijking om zoiets te kunnen betekenen voor een ander. Heeft u ruimte in hart en huis over om een gezin te helpen? Neem dan gerust contact op met Helma Boorsma. Tel. 0548 – 638 830, email: hboorsma@evenmens.nl. Een vrijwillig gastgezin kan een gezin met kinderen zijn, maar kunnen ook koppels/stellen zonder kinderen, alleenstaanden of senioren zijn. Evenmens biedt u de mogelijkheid om u te specialiseren in het opvangen van kinderen met een specifieke achtergrond.

 

Bevindt u zich in een situatie met zorg in het gezin? En heeft u kinderen tot 18 jaar? Dan kunt u kiezen voor de inzet van een gastgezin. Neem dan contact op met het Sociaal Vraagplein via tel. 0548 854 836 of email: sociaalvraagplein@rijssen-holten.nl.