Algemeen

Groep vijf De Brekeld op bezoek bij Rijssens Museum

RIJSSEN - Rijssen en de historie van de stad beter leren kennen. Met dat doel bezocht groep vijf van basisschool De Brekeld afgelopen vrijdag kasteel De Oosterhof, waarin het Rijssens Museum gevestigd is. Het bezoek om kinderen te motiveren voor dit onderwerp had plaats in het kader van ‘structuureducatie’.
Op de zolderetage van het museum wordt met name het thema ‘wassen en strijken in vroegere tijden’ uitgebeeld. De leerlingen vonden het interessant om te zien hoe men dat vroeger allemaal deed. En hoeveel werk dat moest zijn geweest! “We kregen ook foto’s te zien van oude dingen die we moesten raden, zoals een teil en een wasbord”, vertelt Emma. De teil kent ze nog wel. Maar het wasbord niet. “We hadden op de zolder een leuke speurtocht. We deden het spel memory en we gingen oude strijkijzers tellen”, vult Corine aan.
Wat ze allemaal wel heel gek maar ook grappig vonden, was een onderbroek zonder achterkant. Dat scheen voor de toiletgang in vroegere tijden makkelijker te zijn voor vrouwen die vaak wel drie rokken overal elkaar droegen. De leerlingen van De Brekeld bezochten ook de Kameleon Expositie. De boeken van de Kameleon zijn wat minder bekend bij kinderen van deze leeftijd, maar ze vonden de plaatjes leuk en sommigen begonnen direct al te lezen.