Algemeen

Winnaar Hanneke: “De eeuwige roem is het belangrijkste”

Hanneke Pors wint Groot Dictee Rijssen-Holten voor derde jaar op rij

Eerste en tweede plaats Junior Dictee: Vite Woolderink en Sophie Wolters

RIJSSEN - Het Groot Dictee Rijssen-Holten is dit jaar gewonnen door Hanneke Pors. De winnaar van het Junior Dictee is Vite Woolderink van de Holterenk. Het waren bijzondere dictees, omdat het Groot Dictee helemaal online was via een livestream en het Junior Dictee voor het publiek te volgen was via deze zelfde livestream.

Junior Dictee
Twaalf leerlingen van basisscholen maakten het dictee in de Bibliotheek Rijssen. Het Junior Dictee ging over het thuis leren in de coronaperiode. Over gymlessen via de laptop en 1 aprilgrappen uithalen via Zoom. Sophie Wolters van de Beatrixschool werd tweede na een spannende barrage. Sophie en Vite maakten zeven fouten. Het gemiddeld aantal fouten was 10,5.

Groot Dictee
Het Groot Dictee Rijssen-Holten werd voorgelezen door burgemeester Arco Hofland. Ook hier stond de coronaperiode centraal. Het ging over thuiswerkenthousiastelingen en quarantainekilo’s veroorzaakt door chocolaatjes. Van de veertig deelnemers werd Hanneke Pors de winnaar. Zij maakte slechts vier fouten. Het gemiddeld aantal fouten was achttien. Nummer twee was Erna Schuitemaker en nummer drie Annika Dokter.

Winnaar Hanneke Pors
Hanneke Pors-Ris vindt het leuk dat ze voor het derde jaar op rij het beste resultaat heeft behaald. “Ik had me erg op het dictee verheugd, dus ik vond het fijn dat het ook daadwerkelijk door kon gaan ondanks de RIVM-richtlijnen”, zegt Hanneke, die van de organisatie een boekenbon, een bos bloemen en het belangrijkste: ‘de eeuwige roem’ kreeg.

Drie jaar geleden verhuisde Hanneke van Wijk bij Duurstede, een plaats dichtbij Utrecht, naar Rijssen. In Wijk bij Duurstede deed ze sinds 1995 mee met het landelijke Groot Dictee. Sinds ze in Rijssen woont, neemt ze deel aan het Groot Dictee Rijssen-Holten. “Ik zei al tegen iemand: ‘Ik doe misschien maar niet mee’. Maar toen zij diegene dat de anderen dan maar beter hun best moesten doen”, lacht Hanneke.

Opgegroeid met een liefde voor talen
“De interesse voor talen is er al van kinds af aan. Op de lagere school was ik er al dol op en talen liggen mij gewoon. Ik heb het gymnasium afgerond en kreeg daar natuurlijk veel te maken met talen zoals Latijn, Grieks, Nederlands, Engels, Duits en Frans. Ik vond talen prachtig, maar ik wilde na zoveel theorie ook graag iets creatiefs gaan doen en daarom werd ik docent handvaardigheid. Later studeerde ik toch nog theologie.” 

RIVM-richtlijnen
Ditmaal moest het dictee online gehouden worden door de richtlijnen van het RIVM. Volgens Hanneke heeft de organisatie het uiteindelijk ‘perfect opgelost’. “Het is veel leuker om met je medeschrijvers in de ruimte te zitten, omdat er dan ook een andere sfeer hangt dan als je alleen thuis bent. Maar…”, gaat Hanneke verder. “Dit is een perfecte oplossing.”

Voorbereiding
Voorbereiden op het Groot Dictee Rijssen-Holten doet ze niet. “Ik bereid me eigenlijk niet voor. Al doe ik sinds een paar jaar dagelijks een paar oefeningen op de app BeterSpellen. De tip voor die app kreeg ik van Gerrit Dannenberg en nu zeggen we als we elkaar tegenkomen op welk percentage we zitten. Erg leuk”, lacht Hanneke.