Algemeen

Hofland: ‘Een inclusieve samenleving zijn we, en daar bouwen we elke dag aan voort’

RIJSSEN – Een tweede jaarwisseling in coronatijd. Geen gemeentelijke receptie. Wel meer vuurwerkschade dan vorig jaar. Inmiddels is de eerste (onaangekondigde) demonstratie geweest in Rijssen. Mooie dingen staan in dit nieuwe jaar op stapel, zoals de realisatie van Kampus en de Special Olympics. En natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Burgemeester Arco Hofland vertelt erover.

Het belangrijkste item voor dit jaar is, wat de burgemeester betreft, zijn wens en hoop dat alle inwoners gezond en gelukkig dit nieuwe jaar door komen. “Dat staat met stip op 1. En dat iedereen in familie- of vriendenverband die dingen kan doen die hij graag zou willen doen.”

Voor de gemeente begon dit jaar met een schadepost.Maar liefst 27.000 euro aan eindejaarsschade, en dat ondanks een landelijk vuurwerkverbod. “Wat het vuurwerkverbod betreft, zagen we hier hetzelfde als in heel Nederland. Ongelooflijk veel vuurwerk is er bij de mensen thuis gekomen”, stelt burgemeester Arco Hofland. “Er is ook meer schade dan vorig jaar. Onder andere beschadigde verkeersborden, prullenbakken en speeltoestellen. Zonde van het geld: we betalen het herstel van de schade met z’n allen en dat gemeenschapsgeld hadden we beter aan andere zaken uit kunnen geven.” Hofland is meer te spreken over het carbidschieten, dat over het algemeen goed verlopen is. “Het was verder een goede jaarwisseling, zonder grote incidenten. En zo zijn we 2022 ingestapt.”

Het jaar was nog geen week oud, of een eerste demonstratieve optocht vond plaats in Rijssen. Zo’n vijftig mensen liepen met brandende fakkels door het centrum om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Hofland: “Het recht om te demonstreren is een groot goed in Nederland. Daar is in Rijssen gebruik van gemaakt. Echter, de optocht was niet aangemeld, en dat moet wel. We hadden via de social media wel iets opgevangen hierover. We zijn nu bezig te achterhalen wie dit organiseert, zodat we de organisatie kunnen wijzen op de spelregels.”

Gemeentelijke verkiezingen bepalen nieuwe koers
Eén van de eerste belangrijke gebeurtenissen voor de gemeente in dit nieuwe jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Er kan op drie dagen gestemd worden. Maandag 14 en dinsdag 15 maart is een aantal locaties open waar men alvast kan stemmen. “Deze verkiezingen zijn enorm van belang voor de gemeente. Hoe gaat de uitslag eruitzien? Wie wordt wethouder? Hoe wordt de samenstelling van het nieuwe college? Welk programma komt er? De koers van het gemeentebestuur wordt dan voor de komende vier jaar bepaald.”

Er zijn ook andere zaken die dit jaar om een antwoord vragen. Zoals de druk op de woningmarkt, maar ook op nieuw industrieterrein. Oprukkende industrie en woningbouw kunnen qua grondbehoefte in botsing komen met natuurbelangen. Hofland: “In januari komt het Ligtenbergerveld in procedure. De kunst is om een goede afweging te maken tussen aan de ene kant de belangen van de industrie en ruimtevraag die er is, en aan de andere kant de bescherming van de natuur. En als je daar dan toch mee aan de slag gaat, hoe pas je dan op een zorgvuldige manier de zaken in.”

“Dat is ook met woningbouw de uitdaging. De behoefte aan grond is er, maar aan de andere kant is er de bescherming van de natuur én ook van de agrariërs die hun brood moeten kunnen blijven verdienen.”

“Wat het bouwen van woningen betreft hebben we gelukkig eind van het vorig jaar een aantal overeenkomsten bereikt met projectontwikkelaars om in het Opbroek te gaan bouwen. We zijn bezig met het Enckoterrein. Voor woningbouw staat een aantal grotere projecten op stapel.”

Dit jaar wordt het opleidingscentrum Kampus opgeleverd. Hofland: “Een proces dat zo’n twaalf jaar geleden begon met Remo is doorgegroeid en doorontwikkeld. Tal van aspecten, waaronder nieuwe opleidingen, kwamen erbij. Ik ben er heel erg trots op dat we hier zo’n mooi pand neerzetten om op een goede manier de jongeren uit onze gemeente, zelfs uit de hele regio, een goede startbasis te geven op de arbeidsmarkt.”

Special Olympics
De burgemeester kijkt uit naar de Special Olympics van dit jaar, waarbij in de gemeente zowel het inline skaten als de triatlon gehouden wordt. “Fantastisch om dat straks te zien. Rijssen kent een rijke traditie op dit gebied: het volwaardig opnemen van mensen, die mooi anders zijn, in onze samenleving. Ook met sport. Heel veel bedrijven uit onze gemeente zijn sponsor van dit evenement. Het geeft aan dat het bij Rijssen-Holten past, dat iedereen meetelt en meedoet in onze samenleving.”

Een toegankelijke en inclusieve gemeente, dat staat ook voor dit jaar hoog op de politieke en ambtelijke agenda, benadrukt Hofland. “Toegankelijkheid heeft een breed aspect. Van nette stoepen waar je als minder-valide makkelijk overheen kunt tot een voorleesfunctie op een website. Een inclusieve samenleving, - of dat nu gaat om andersdenkenden, of te maken heeft met geaardheid, of met een handicap - dat zijn we, en daar bouwen we ook iedere dag aan voort.”