Algemeen

Houtdorp, elk jaar weer een groot succes

RIJSSEN - Tijdens het Houtdorp bouwen kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 13 jaar in een week tijd van pallets een huttendorp. Het wordt de week vòòr de bouwvakvakantie gehouden. Dit keer van maandag 22 juli tot vrijdag 26 juli. Dan zijn diverse (bouw)bedrijven nog in staat om materialen aan het Houtdorp te leveren. Het Houtdorp wordt nu voor de tweede keer gehouden op de nieuwe locatie. Een weiland aan de Molendijk Noord, naast bouwbedrijf Nijhuis. “Dit terrein bevalt ons heel goed, We hebben alle ruimte en kunnen het Houtdorp daardoor ruim opzetten. Mocht het erg warm worden, dan zorgen we voor een waterbak waarin de kinderen spelletjes kunnen doen voor afkoeling”, aldus Anouk Dannenberg namens de Stichting Houtdorp Rijssen.

Op het terrein worden keten geplaatst voor de EHBO en vrijwilligers. Dit wordt ingericht en er wordt materiaal gestort. Op maandag gaat het Houtdorp van start. Kinderen mogen zelf de groepjes bepalen met wie ze de hut gaan bouwen. Op woensdagmorgen komt burgemeester Arco Hofland langs om de milieuprijs en de mooiste hut bekend te maken. Op de woensdagavond is er kijkavond voor de ouders en andere belangstellenden met een grandioze loterij. Tevens vindt er een verkoop plaats van koffie, limonade, ijs, snoep, chips en dergelijke. Donderdags worden er broodjes gebakken en in de avond is er vanaf 20.00 uur een avondvullend programma. De kinderen slapen met hun bouwgroepje in hun eigen hut. Als vrijdagochtend de kinderen tussen 6.00 uur en 8.00 uur zijn opgehaald of zelf naar huis zijn gegaan begint het opruimen. “Het Houtdorp wordt vanwege de hoge milieukosten niet afgebrand maar al het hout wordt afgevoerd”, aldus Dannenberg.

 

Regels

 

Er zijn in die week duidelijke regels die nagestreefd moeten worden. Bijvoorbeeld: Zonder polsbandjes geen toegang, respect ten aanzien van de leidinggevenden, dragen van goede schoenen met stevige zool of klompen in verband met de aanwezige spijkers. Dus gympen, sandalen en slippers zijn uit den boze. Alleen toegang tot het terrein voor deelnemende kinderen en vrijwilligers tijdens de openingstijden. Op woensdagavond zijn belangstellenden welkom. In 1977 begon een organisatie verschillende activiteiten te organiseren voor kinderen die niet op zomervakantie konden. Het Houtdorp was er één van en is als enige gebleven. Vanaf het begin van de zomerspelen heeft het minimaal 300 kinderen als deelnemers getrokken. In 2003 is de werkgroep zomervakantiespelen veranderd in Stichting Houtdorp Rijssen. In de jaren is het aantal deelnemende kinderen gegroeid en vond het bouwspektakel eerder op andere locaties plaats, onder meer in de wijk Veeneslagen en een paar keer in het Opbroek. Door de oprukkende bebouwing en strengere eisen vanuit de overheid, moest Stichting Houtdorp Rijssen een andere locatie zoeken en dat is gelukkig gelukt. Dannenberg: “Het is elk jaar weer een groot succes, mede dankzij de vele vrijwilligers. Daar kunnen we er altijd meer van gebruiken. Ook dank aan de sponsoren.” Voor inschrijven en kosten, zie: www.houtdorprijssen.nl Kijk ook eens op de Facebookpagina.