Algemeen

Door Jenny ter Maat

Houten cadeaus met een verhaal bij Dagbesteding Stadskwartier

RIJSSEN – “Wat er allemaal te koop is? Insectenhotels, vogelhuisjes, vogelvoederlijsten waar spechten en eekhoorns bij komen zitten, plantenbakken, pindapothouders, flessenkratjes voor bierflesjes, geboortewiegjes en meer”, somt Anja Hellwich van Dagbesteding Stadskwartier van ZorgAccent op.

Veel van de houten, ambachtelijk vervaardigde artikelen zijn te zien op de buitenwand van ’t Schuurtje, de timmerwerkplaats van de dagbesteding. “Het zijn artikelen met een verhaal”, geeft Hellwich aan. In het Stadskwartier zelf staat nog een grote houten wieg, die in de tuin gezet kan worden als er een baby geboren is. Die wieg is te huur. Al de houten voorwerpen kunnen besteld worden via 0548-539707 of 06 30772679.
De opbrengst wordt gebruikt om nieuw materiaal te kopen en het gereedschap, zoals de grote zaag, te onderhouden.

Deelnemers
Dagbesteding Stadskwartier telt zo’n vijftien deelnemers verdeeld over de hele week. “Het gaat om mensen met somatische klachten en dementie, die nog thuis wonen”, vertelt Anja Hellwich. Er is plek voor nieuwe deelnemers.

Timmerwerkplaats
“Je biedt dagbesteding aan en dan wil je graag iets bieden waar de interesse van de cliënten ligt. Een van de deelnemers is een voormalig timmerman, en die wilde graag timmeren.” Zo werd de schuur bij het Stadskwartier een kleine timmermanswerkplaats. De naam van de werkplaats werd eveneens ’t Schuurtje’.
Het timmeren gebeurt onder begeleiding van timmerman Andries. Twee keer in de week is er een timmerochtend. Andries zaagt op woensdag pakketjes van hout, bijvoorbeeld vogelhuisjes, en de deelnemers zetten die pakketjes in elkaar. Het zagen gebeurt op woensdag, als er in ’t Schuurtje geen deelnemers zijn.
“Als we een idee zien appen we elkaar of dit iets voor het schuurtje is. We brainstormen samen wat we kunnen maken.”

Tennisclub Rijssen
Sinds de uitbraak van corona is de dagbesteding verhuisd naar het clubgebouw van Tennisclub Rijssen, waar voor grotere groepen de mogelijkheid is om de anderhalve meter in acht te nemen. “Daar zijn we op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Met een kleinere groep zitten we woensdag nog in het Stadskwartier. Ondanks de coronamaatregelen houden we het gezellig en proberen we er voor de deelnemers toch gewoon een leuke dag van maken.”

Op Facebook en Instagram worden door ZorgAccent Dagbesteding Stadskwartier met regelmaat berichten geplaatst, onder andere over wat er voor spullen vervaardigd zijn door de deelnemers.