Algemeen

Door Jenny ter Maat

IJsberen en kijkdozen te kijk in de serre van het Parkgebouw

Medewerkers Andrea Voorveld en Jan Nijkamp in het ‘winterse landschap’. Foto: Parkgebouw

RIJSSEN – IJsberen en pinguïns staan vanuit de serre van het Parkgebouw te kijken naar de wandelaars die langskomen. Kinderen hurken voor de grote ramen om te kunnen zien wat zich daar in de kijkdozen afspeelt. Geen publieksvoorstellingen op het podium, dan maar voorstellingen die vanaf buiten te zien zijn.

De enige reuring van de laatste tijd in het Parkgebouw was in november, toen mensen binnen kwamen om de griepprik te halen. “Dat je weer mensen in het gebouw hebt, al komen ze voor de griepprik, daar krijg je energie van”, vertellen Jolanda Agteresch en Tanja Zwiers.
“We wilden toch een beetje activiteit, al is het alleen voor de mensen die hier langs wandelen. Vandaar dat we het ene deel van de serre omgebouwd hebben tot een winterlandschap en dat in het andere deel, onder de fotodoeken van Gerbert Voortman, kijkdozen te zien zijn.”

IJsberen en pinguïns
De ijsberen zijn de blikvangers achter het serreraam. Pinguïns, oude ski’s, een skigondel, een nostalgische slee, etalagepoppen in winterkleren, een gezellige huiskamer en meer: het is er allemaal. “We hebben Rijssense ondernemers en sponsors benaderd, en die kwamen met verschillende items die we mochten gebruiken. Vrijwilligers zorgden ervoor dat dit winterlandschap ontstond; leuk om ernaar te kijken als je hierlangs wandelt.”

Kijkdozen en kleurwedstrijd
“Hoe we op die kijkdozen kwamen? Kinderen bukten zich en keken onder de fotodoeken door het Parkgebouw in. Net of wij in een kijkdoos zaten”, vertellen Agteresch en Zwiers lachend. Vandaar het idee. De rolbarren, die nu toch niet gebruikt worden, werden met de achterkant naar het raam gerold. En in die achterkant zijn de kijkdozen geplaatst: onder andere een theatervoorstelling in het klein, een creatieve workshop, muziekles, muizenfamilies. Aan het kijkdozen kijken is een kleurwedstrijd gekoppeld. Kleurplaten zijn te downloaden via www.parkgebouw.nl.

De aangeklede serre blijft intact tot en met 4 januari 2021.

Programma start oktober 2021
Voor het nieuwe jaar hopen Agteresch en Zwiers op betere tijden wat (podium)activiteiten betreft. Het huidige seizoen is niet meer te redden. “Voorstellingen draaien met dertig mensen in de zaal is niet reëel. Dat is voor de artiesten niet te doen, en financieel kan het gewoon niet uit. Het theaterprogramma is nu verschoven en begint weer in oktober 2021.”

Samen met verenigingen
“Wat we wel gaan doen is, zo gauw het weer kan en mag, met onze verenigingen een aantal gezellige avonden organiseren, met horeca erbij. Dat pakken we gezamenlijk op en dan hebben zo een activiteit of evenement staan. Dat kan in Rijssen heel snel.”

Toch nog een quiz
Voor vrijwilligers en medewerkers werd afgelopen week toch nog een gezellige avond gehouden. Digitaal wel te verstaan. Met een quiz. Alle vrijwilligers kregen een exclusieve Parkgebouwtas met daarin iets lekkers en aan die tas het torentje van het Parkgebouw als sleutelhanger.