Algemeen

Jacocubs Fruytierschool tevreden: ‘Je wil met een goed gevoel afsluiten’

RIJSSEN – Voor leerlingen van de Jacobus Fruytierschool in Rijssen is een spannende tijd aangebroken. De centrale examens zijn begonnen en ondanks alle maatregelen verloopt het voorspoedig. “Tot nu toe kijken we met heel veel vreugde naar de opkomst van de leerlingen. Er is wel een leerling in quarantaine, maar over het algemeen valt het heel erg mee”, zei Matthijs van Ittersum, teamleider van de HAVO.

Leerlingen hebben wel te maken met een aantal bijzonderheden, die in hun ‘voordeel’ zijn. Zo krijgen examenleerlingen twee herkansingen, een extra tijdvak waardoor leerlingen hun examens kunnen spreiden en kunnen leerlingen straks één vak niet mee laten tellen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. “Daardoor hebben leerlingen wel meer kans van slagen, dus ik denk dat de leerlingen best tevreden zijn.”

Van Ittersum snapt dat het kabinet heeft besloten om het centraal examen dit jaar ‘gewoon’ door te laten gaan. “We zijn het op dat gebied heel erg eens met de gang van zaken. Ook voor de examenkandidaten lijkt het mij beter om af te sluiten met de examens. Als je een aantal jaren hebt gestudeerd, dan wil je het ook met een goed gevoel afsluiten en dat kan met de examens. Daarom denken wij dat het goed is dat het dit jaar gewoon doorgaat.” 

Weinig aanpassingen
Waar veel scholen de zitting van de examenleerlingen moesten aanpassen, was dat niet het geval bij de Jacobus Fruytierschool. “Wij zitten elk jaar in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Rijssen-West, dus wat dat betreft hebben we weinig aanpassingen hoeven doen. We hebben genoeg ruimte, dus die anderhalve meter kunnen we goed waarborgen”, aldus Van Ittersum.