Algemeen

Jeugd maakt kennis met huisrobot Homey

 

RIJSSEN - Kinderen van 6 tot 12 jaar konden tijdens de voorjaarsvakantie kennis maken met huisrobot Homey. De kinderen bestuurden deze robot en maakten zo kennis met Artificiële Intelligentie. Hoe werken stemcommando’s? Op welke manier kun je apparaten met je stem besturen? En kun je de huisrobot een persoonlijkheid geven? Dit alles had te maken met de workshop van Tetem in de bibliotheken Rijssen en Holten.

 

“AI, Artificial Intelligence, is overal, ook in onze thuisomgeving. Ouders en kinderen zijn zich niet bewust dat zij dagelijks in contact komen met AI-technologie. Recent onderzoek uit Japan toont aan dat een huisrobot bepaalde behoeften op sociaal vlak kan invullen”, aldus een medewerker van Tetem.

 

Tijdens deze workshop gingen de kinderen in gesprek met de huisrobot Homey. Zij lieten Homey uiteenlopende opdrachten uitvoeren bijvoorbeeld: “Homey, doe de lamp aan.” Gaandeweg leert de huisrobot de spreker steeds beter kennen en wordt slimmer. “Leuk om te zien”, vertelt Annelies Kremer namens de bibliotheek. “Kinderen ervaren op deze speelse manier de invloed die zij kunnen hebben op AI-gedreven technologie.”