Algemeen

Jubilerend REMO heeft grote plannen

RIJSSEN - REMO West-Twente viert dit jaar haar 12,5-jarig bestaan. In september was er al taart voor de leerlingen en deze maand is er een open huis op zaterdag 30 november, waar iedereen tussen 10.00 en 15.00 uur van harte welkom is in het opleidingscentrum aan de Reggesingel 50.

 

Directeur Gerrit Schalk is al vanaf het begin betrokken bij REMO. Hij zat altijd al in de techniek, van onderhoudsmonteur tot chef technische dienst en docent metaaltechniek. De geboren en getogen Holtenaar woont inmiddels bijna de helft van zijn leven in Rijssen. In 2006 werd hij benaderd door het bedrijfsleven om te helpen met het opstarten van een opleidingscentrum.

Dat opleidingscentrum, REMO West-Twente, begon in 2007 met twee opleidingen, Metaalplaatconstructie en Verspanen op niveau 2, met 19 leerlingen en met 18 bedrijven die lid waren. Inmiddels worden bij REMO vijf opleidingen gegeven, ook Elektrotechniek, Installatietechniek en Mechatronica. Er wordt lesgegeven op niveau 2, 3 en 4. Dit jaar staan 120 leerlingen op de loonlijst bij REMO, volgen zo’n 130 zij-instromers een praktijkopleiding en zijn er 76 bedrijven lid.

 

Schalk is nog even gemotiveerd als 12,5 jaar geleden. Hij is niet iemand die alleen op de winkel past. “Ik heb nieuwe uitdagingen nodig. Gelukkig krijg ik van het bestuur daarin alle vertrouwen.” Zo staat er een forse uitbreiding van het gebouw aan de Reggesingel op de rol. Het gebouw wordt uitgebreid tot aan de Morsweg, op het terrein van Workx. Het gebouw van Workx wordt gesloopt. “De huidige beschikbare 3500 m2 wordt uitgebreid met 2500 m2 extra vloeroppervlak”, vertelt Schalk, die zelf ook betrokken is bij de nieuwbouw en verbouw van VakOpleidingCentrum Twente, zoals het complex gaat heten.

 

In het huidige gebouw blijven Bouwgilde en REMO gevestigd. Dit gebouw krijgt een nieuwe, mooie voorgevel.

In het nieuwe deel worden Bouw en Infra, Zorggilde, MBO-opleidingen van het ROC van Twente en de stichting Zwaluwstaarten ondergebracht. Er komt ook een centrale ruimte, waar de gemeente Rijssen-Holten 2 miljoen euro voor uit wil trekken. In die ruimte komen een centrale entree, een experience center, de kantine en vergaderruimten. “Vooral het experience center is van belang. Hier komen alle opleidingen samen en laten zien waar ze mee bezig zijn”, vertelt Schalk.
De nieuwbouw aan de Morsweg gaat volgens raming 15 miljoen kosten. De bouw start in januari 2021 en eind 2021 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

 

REMO breidt niet alleen de vierkante meters uit, maar ook de opleidingsmogelijkheden met onder andere kortlopende bijscholingscursussen voor personeel van technische bedrijven.

 

Schalk: “Ik mag zowel wat nieuwbouw als opleidingen betreft coördineren en aansturen, prachtig om te doen. Dit werk is vooral ook mooi omdat de samenwerking met het ROC, met de bedrijven en de gemeente goed is. En onze eigen instructeurs vormen een prima team, dat ook wel van een uitdaging houdt.”

 

www.remo-wt.nl