Algemeen

Jubileumconcert Vocaal Ensemble Rijssen

Vocaal Ensemble Rijssen, onder leiding van Jan-Geert Heuvelman, geeft op zaterdag 5 oktober een jubileumconcert in de Dionysiuskerk te Rijssen. Als orkest zal The Utrecht Company of Music o.l.v Karel Demoet met een ruime bezetting, waaronder pauken en trompetten, aanwezig zijn om het koor te voorzien van professionele begeleiding.

 

Het Vocaal Ensemble Rijssen werd 20 jaar geleden opgericht door Rijssenaar Albert Last. Door de jaren heen is de kwaliteit toegenomen. Dirigent Jan-Geert Heuvelman, inmiddels 12,5 jaar muzikaal leider van dit koor, heeft de lat hoog liggen. “We zijn een kamerkoor met vaste samenstelling, dat constant aan de kwaliteit blijft werken. Ook de komende jaren willen we op die weg doorgaan.” Daar hoort onder andere koorscholing en stemvorming door professionals bij. Zo is dit jaar Kees-Jan de Koning (bekend van o.a. het Nederlands Kamerkoor) 4 avonden aanwezig geweest om het koor zowel in z’n geheel, als per partij verder te professionaliseren.  

 

Concerten

Elk jaar geeft Vocaal Ensemble Rijssen verschillende concerten, dichtbij en verder weg. In het voorjaar zijn het vaak concerten in samenwerking met andere koren en in het najaar het inmiddels traditionele najaarsconcert in Holten of Rijssen. Tijdens die concerten wordt het koor begeleidt door een professioneel orkest, onder leiding van Karel Demoet, The Utrecht Company of Music. Dit orkest bestaat uit musici die spelen op historische instrumenten. Daarnaast geeft musicoloog dr. Marcel Zwitser, op zijn geheel eigen wijze, toelichting op de gezongen muziek, waardoor zo’n concert een extra dimensie krijgt. Aan het eind van het jaar voert het koor een Festival of Lessons and Carols uit. Deze traditionele viering, waarin kerstliederen en lezingen uit de Bijbel centraal staan, heeft in Rijssen inmiddels een flinke voet aan de grond gekregen. Veel mensen geven blijk van hun waardering voor deze Engelse traditie, door hun massale komst naar de Schildkerk.

 

Jubileumconcert

Dit jaar heeft de muziekcommissie een passend thema gekozen voor het jubileumjaar. In de gezongen werken, van o.a. Bach, Schein, Buxtehude en andere bekende componisten, zal namelijk het thema 'Nun danket alle Gott' telkens op een andere wijze naar voren komen.
Musicoloog dr. Marcel Zwitser neemt het publiek mee in de muzikale gedachtegang van de componist en de tijd waarin het geschreven is.

De toegangsprijs is, met dank aan vele sponsors, laag gehouden. Volwassen betalen slechts 10 euro, jeugd van 12 t/m 17 jaar 5 euro en kinderen onder 12 jaar mogen gratis naar binnen. Toegangskaarten te koop op www.vocaalensemblerijssen.nl, bij leden en aan de kerk. Voor oud-leden is er een bijzondere actie: na aanmelding via info@vocaalensemblerijssen.nl is de toegang voor hen helemaal gratis! De kerk is open vanaf 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur.