Algemeen

Door Jenny ter Maat

Kazernecoördinator Bakker: ’72 jaar brandweerervaring heeft afscheid genomen’

Brandweervrijwilligers Henk Manenschijn (links) en Gerrit Borghuis namen afscheid van korps Rijssen. Foto: Brandweer Rijssen

RIJSSEN – De brandweer van Rijssen heeft vrijdagavond afscheid genomen van haar vrijwilligers Henk Manenschijn en Gerrit Borghuis. Tijdens de bijeenkomst in de brandweerkazerne aan de Molenstalweg werden ook vijftien jubilerende brandweervrijwilligers in het zonnetje gezet.

Met al het rijdend materieel, compleet met zwaailicht en loeiende sirenes, werden Manenschijn en Borghuis vanuit hun huis opgehaald. Borghuis, onder andere chauffeur op alle brandweervoertuigen, zat voor de laatste keer achter het stuur van een brandweerauto, vanuit zijn huis in Markelo naar de kazerne in Rijssen.

Gerrit Borghuis solliciteerde 32 jaar geleden bij de Rijssense brandweer. “Een handgeschreven brief. Henk Wolterink was toen nog commandant.” Vanuit zijn ouderlijk huis aan de Esstraat was hij in een oogwenk bij de kazerne, als de pieper ging. Hoewel zijn stek al enige tijd in Markelo is, bleef hij bij het Rijssens brandweerkorps. Zelf had hij al contact opgenomen met het korps in Markelo. “Maar in Rijssen vonden ze dat ik bij de brandweer in Rijssen kon blijven, omdat ik in Rijssen werk. En in twee plaatsen bij een korps, dat kon toen nog niet.” Borghuis werkt bij RVC Industriële verpakkingen.

Zijn werk bij de brandweer heeft hij altijd met alle inzet gedaan. Ook de trainingen en het feit dat je altijd klaar staat om anderen te helpen. “Het was een passie”, zegt hij erover. De pieper inleveren was voor Borghuis een moeilijk moment. “Je neemt afscheid van een korps waar je ruim dertig jaar betrokken bij bent. Het is een heel hecht korps.” Borghuis verlaat de brandweer niet helemaal. Hij staat na de trainingsavonden van het korps achter de bar: “Als de pieper gaat ben ik er niet meer bij, maar ik houd contact.”

Korps kent grote saamhorigheid
Henk Manenschijn had zijn taak als kazernecoördinator al eerder overgedragen een Lense Bakker, maar een officieel afscheid was er nog niet geweest. Dat gebeurde vrijdagavond. “We laten een korps achter dat zijn sporen heeft verdiend en nog steeds verdient. Ons korps kent een grote saamhorigheid, is men lid, dan blijft men lid.” Manenschijn vergeleek het korps met de ketting van een motorzaag. “Alle schalmen aan elkaar, goed geslepen en inzet gereed. Af en toe raak je iets en wordt de ketting bot. Maar na een slijpbeurt is hij weer top in orde.” Manenschijn blijft betrokken bij het korps via ’t Zweejlech, de club van oud-brandweermensen.

Van het korps kreeg hij een collage ter herinnering, en voor zijn veertigjarig dienstverband een onderscheiding met een gouden kroontje. “Een 40-jarig jubileum maken we niet vaak mee binnen de brandweer. Onze kazernecoördinator Henk Manenschijn, boegbeeld voor kazerne Rijssen, is al die jaren in hart en nieren een vrijwilliger geweest. Hij stond als vrijwilliger dag en nacht klaar om hulp te verlenen en dat verdient aandacht”, aldus Jack Beuting, teamleider Repressie.

Jubilarissen
Als jubilarissen werden gehuldigd Ferdinand Heuvelman, Hans Poortman, Gerjan Veldhuis en Derk-Jan Willems, die allen 12,5 jaar vrijwilliger waren. Edwin Baan, Marcel ten Hove, Christian Ligtenberg en Frank Tijhof hebben inmiddels 15 jaar als vrijwilliger achter de rug. Erjan Nieuwenhuis en Marcel Dommerholt 20 jaar. Lense Bakker en Berend Veneklaas een kwart eeuw en Jan Ligtenberg en Henry Schulenburg 30 jaar.

Voor de nieuwe kazernecoördinator Lense Bakker was het de eerste keer door hem georganiseerde korpsavond. “Samen met het korps. Het was een mooie bijeenkomst, die goed is verlopen. 72 jaar brandweerervaring heeft die avond afscheid genomen. Jammer dat we die ervaring verliezen, maar zowel Henk als Gerrit blijven betrokken bij het korps. Op de maandagavond zullen we ze nog wel zien.”

Op dit moment zit het korps Rijssen nog op sterkte. “Vanaf volgend jaar gaan we brandweervrijwilligers werven, om ook op sterkte te blijven”, aldus Bakker.

Uw reactie