Algemeen

Door Jenny ter Maat

Kleurig en warm Wolhuis bij Rijssens Museum, onderdeel van Textiel Festival Twente

Het Wolhuis in aanbouw bij de Rijssense musea. Kunstenaar Marijke Schurink wordt daarbij geassisteerd door haar man Jan, ook kunstenaar (links) en haar zoon Jan, eveneens kunstenaar (rechts).

RIJSSEN - Een kleurig huisje staat er voor de ingang van het Brandweermuseum bij havezate De Oosterhof in Rijssen. Zacht zijn de buitenwanden, en van binnen is het Wolhuis helemaal warm en knus.

Het Wolhuis is onderdeel van het Textiel Festival Twente, waaraan acht Twentse musea meedoen. Ook het Rijssens Museum doet mee. Het doel is om Twente als textielregio bekendheid te geven.

Jan Bakker, bestuursvoorzitter van het Rijssens Museum, en museumdirecteur Gerrit Dannenberg hoorden enige tijd geleden van het initiatief. “Jute hoort ook bij textiel en we besloten het gesprek met de andere musea aan te gaan. We zijn een groot voorstander van elke vorm van samenwerking”, zegt Dannenberg. “Het is toch handig om bij exposities van elkaar museumstukken te lenen?” 

Kunstwerken buiten
Die samenwerking werd gevonden en er is inmiddels een stichting Cultuur in Twente opgericht. Het eerste project van deze stichting is het Textiel Festival Twente, dat zaterdag digitaal van start is gegaan. Acht musea doen eraan mee. Naast het Rijssens Museum zijn dat het Palthehuis in Oldenzaal, Museum Bussemakerhuis in Borne, Techniekmuseum Oyfo in Hengelo, de Museumfabriek en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Stadsmuseum Almelo en Natura Docet Wonderryck Twente uit Denekamp.

Bij elk van deze musea en bij een aantal landgoederen komen kunstwerken te staan. Alle kunstwerken bevinden zich buiten en zijn voor iedereen te zien. Deze expositie heet ‘Catwalk: forces by nature’ en duurt tot november.

Marijke Schurink uit Oldenzaal maakte het Wolhuis. “Een snoephuisje uit een eeuwenoud verhaal”, geeft ze zelf aan. De buitenkant bekleedde ze met een patchwork van gerecycelde wollen dekens. Binnenin zijn de wanden bedekt met vierendertig ruwe schapenvachten. “Wol is warm, wol voelt zacht, wol ruikt sterk. Binnen in het huisje is er niks anders dan jij en de wol. Je mag er gaan zitten, of liggen, zo lang als je wilt.” De schoenen moeten wel uit; het Wolhuis mag alleen betreden worden op sokken of met blote voeten. 

Wandel/fietsroutes
In het kader van Textiel Festival Twente zijn wandel- en fietsroutes rond het thema textiel gemaakt. Deze textielroutes verbinden de verschillende locaties en organisaties met elkaar, als een soort ‘rode draad’. Op sommige plekken is er zelfs letterlijk een draad, doordat er textiel op de route is uitgezet, zoals linnen vlaggetjes. Op andere plekken is er een ‘digitale’ draad en kun je de routes fietsen met behulp van de gratis routeapp ‘fietsen in Overijssel’. 

De routes voeren langs andere textielgerelateerde plekken zoals voormalige textielfabrieken en historisch erfgoed zoals het Spanjaardgemaal en voormalige bleekterreinen. Onderweg geeft de app informatie over onder andere textielcollecties van musea, de Landgoederen van Textiel, de kunstinstallaties rond het thema textiel en oude en nieuwe textielfabrieken.
De routes, waaronder een route vanuit Rijssen, zijn te vinden op https://textielfestivaltwente.nl