Algemeen

Leemspoorgebouw Arendbaanstraat nog even ‘dakloos’: Stichting zoekt sponsors en vrijwilligers

RIJSSEN – De muren van de museumhal van Leemspoor Rijssen aan de Arend Baanstraat staan er inmiddels. De grote hal is echter nog ‘dakloos’. Voor het dichtmaken van het pand is naar schatting 85.000 euro nodig. Inmiddels is er een bijdrage tussen de 20.000 en 25.000 euro toegezegd door één van de aangeschreven fondsen. “Een mooi begin”, aldus Gerrit Averesch, voorzitter van de Stichting Leemspoor Rijssen. “Maar we zijn er nog niet.”

De stichting Leemspoor Rijssen werd vijf jaar geleden eigenaar van het scoutingterrein inclusief blokhut aan de Arendbaanstraat. Hier komt een hal te staan, waar allerlei historisch spoormateriaal ondergebracht kan worden. De fundering van de 480 vierkante meter grote hal werd drie jaar geleden gestort en vrijwilligers metselden vervolgens de binnen- en buitenmuren. “We zijn nu bezig boven dakgoothoogte, soms met ons tweeën, soms met zes man, dat varieert. Veel vrijwilligers werken overdag en dat betekent dat je alleen de avonduren hebt en zaterdags om hier bezig te zijn.”

Inrichting
De stichting zou graag met het dichtmaken van de hal willen beginnen, maar daar moet eerst het geld voor binnen zijn. “Als het dak erop zit, kunnen we de betonvloer leggen en met de inrichting beginnen”, stelt Averesch. Lachend: “Voorlopig blijft het nog bij onkruid schoffelen tussen de muren.”
In de hal wil de stichting museumstukken onderbrengen. Hier worden dan diverse smalspoorgebruiken getoond door het opstellen van de treinen en door het gebruik van informatieborden en ledschermen. Averesch: “De hal krijgt een zodanige inrichting dat alle facetten van het smalspoor kunnen worden beleefd. We kunnen hier bijvoorbeeld een kiepwagen vol met turf en leem laten zien. Doe je dat buiten, dan wordt dat een vieze troep.”

Europese subsidie
Voor de inrichting van de hal en van de blokhut is een Europese subsidie binnen, met bijdragen van provincie en gemeente. “In de blokhut komt het archief en daarnaast een zaal met een grote modelspoorbaan met verschillende smalspoorthema’s, zoals wagons met leem of met turf en een militaire trein. De details moeten we nog uitwerken”, vertelt Averesch.
In de andere zaal van de blokhut komt een filmlokaal waar straks korte historische filmpjes gedraaid worden.
Plannen zijn er genoeg. Nu het geld voor het dak nog, en meer tijd. Een tijdstip waarop de bouw klaar moet zijn, wil Averesch niet noemen. “We blijven gestaag doorgaan, maar we gaan onszelf niet onder druk zetten.”

Vrijwilligers gezocht
De stichting kan nog wel handen gebruiken. “Mede door de coronapandemie zijn er klussen blijven liggen. Daarnaast hebben we vrijwilligers nodig voor het bemensen van de treinen en van de locatie aan de Markeloseweg. We rijden elke zaterdag en in de vakanties wekelijks twee keer extra in de week. Het is een grote uitdaging om dat met inzet van vrijwilligers rond te krijgen, maar tot op heden is dat gelukt.”

Wie mee wil helpen met de bouw, met het onderhouden van het materieel, bij de kaartjesverkoop en de verkoop van koffie en drinken, of op de trein, kan zich melden bij de stichting of een kijkje nemen op een zaterdag om te zien of het iets voor hem of haar is. Voor meer informatie kan gemaild worden naar leemspoor@concepts.nl of gebeld met 06-22 0 22 444.

Vertrektijden
De trein rijdt tot en met 29 oktober elke zaterdag en vertrekt om 13.00, 14.30 en 16.00 uur vanaf de loods aan de Markeloseweg 78b. In de zomervakantie (tot en met 29 augustus) rijdt de trein ook op dinsdag en donderdag, om 13.00, 14.30 en 16.00 uur vanaf de loods aan de Markeloseweg 78b.

Meer informatie staat op de website www.leemspoor.nl.

Uw reactie