Algemeen

Door Jenny ter Maat

Lense Bakker volgt Henk Manenschijn op als kazernecoördinator van korps Rijssen

Henk Manenschijn draagt de commandostaf over aan Lense Bakker. Foto Brandweerkorps Rijssen

RIJSSEN – Een wisseling van de wacht op de brandweerkazerne in Rijssen. Lense Bakker volgt Henk Manenschijn op als kazernecoördinator van het Rijssen korps. Manenschijn neemt na de zomer, na veertig jaar brandweervrijwilliger te zijn geweest, officieel afscheid.

Manenschijn meldde zich, dit jaar veertig jaar geleden, aan bij het brandweerkorps Rijssen. Vanaf 1 juni 2007 was hij postcommandant Rijssen-Holten en op 1 januari 2013 werd hij kazernecoördinator. Hij vertrekt vanwege gezondheidsredenen.
Zijn taak is overgenomen door Lense Bakker. De overdracht verliep zonder enig ceremonieel, vanwege de coronamaatregelen.

In de voetsporen
Bakker groeide op met de brandweer; vader Tieme was een korpsman en droeg het brandweertenue decennia lang. Lense trad, toen er de kans was om bij het brandweerkorps te komen, enthousiast in de voetsporen van zijn vader. Hij volgde de nodige cursussen en trainingen, begon als manschap, werd chauffeur en vervolgens bevelvoerder. Hij was voorzitter van de personeelsvereniging, een taak die dit jaar overgenomen is door Frank Tijhof. September vorig jaar was Bakker een kwart eeuw brandweervrijwilliger.

Toen bekend werd dat de functie van kazernecoördinator vrij kwam, solliciteerde hij. “Ik heb zelf altijd gezegd dat, mocht er een functie vrijkomen bij dit korps, het beste is dat iemand uit de eigen gelederen die taak op zich neemt. Iemand die ook zelf ervaring heeft als vrijwilliger.”
“En zich daardoor heel goed kan verplaatsen in de leefwereld van de vrijwilliger”, vult Manenschijn aan. “Iemand van buitenaf die nooit brandweervrijwilligers is geweest, zal zich daarin niet op die manier in kunnen leven.”
Voor de functie van kazernecoördinator zijn geen opleidingen of cursussen. Bakker: “Er is wel een handboek, maar ik denk dat je als coördinator veel hebt aan je eigen ervaring en werkt vanuit je eigen gevoel.”

Gemeenschapszin
Bakker werkt als salesmanager bij Munsterhuis Renault in Rijssen. “Het brandweerwerk, welke functie je ook hebt in korps Rijssen, is vrijwillig. Je doet het naast je dagelijks werk. We hebben in Rijssen het geluk dat de gemeenschapszin hier groot is. De ondernemers zijn welwillend en stellen medewerkers beschikbaar voor het korps. Collega’s vallen in als de brandweervrijwilligers opgeroepen worden”, zeggen Manenschijn en Bakker. “Dat vind je niet overal. Daar zijn we de ondernemers ook zeer erkentelijk voor.” 

Trots op korps
Manenschijn en Bakker, beiden brandweerman in hart en nieren. De een neemt dit jaar afscheid na veertig jaar en duizenden uitrukken, de ander hoopt zich in deze nieuwe functie nog jarenlang te kunnen inzetten. Beiden trots op ‘hun’ korps.
“We hebben een saamhorig en stabiel korps. Post Rijssen staat goed bekend bij Brandweer Twente, en bij de inwoners van Rijssen. Burgers kunnen altijd op onze hulp en inzet rekenen in noodgevallen.”
Korps Rijssen is content met de middelen die beschikbaar worden gesteld door Brandweer Twente. Het korps heeft meerdere disciplines in huis; in de kazerne aan de Molenstalweg staan onder andere een tankautospuit, een hoogwerker, een natuurbrandbestrijdingsvoertuig en een nieuw watertransportsysteem, dat bij grote industriële branden ingezet kan worden. Na de zomer komt er ook een nieuwe tankautospuit met de nieuwste blussystemen.

Henk Manenschijn kan met een gerust hart afscheid nemen. “Henk laat een goed functionerend korps achter. De kazerne is qua materieel prima uitgerust”, vertelt Bakker.
Belangrijk vinden beiden de sfeer in het korps. “De onderlinge kameraadschap, de saamhorigheid. Je kunt iets betekenen voor de burgers, voor de maatschappij.”
Manenschijn onderstreept dat. “Het korps heeft een taak en gaat er voor. Dit is een korps waarop je kunt bouwen. Het brandweerwerk heeft mij heel veel voldoening gegeven. Ik ben dankbaar en tevreden dat ik me hiervoor heb kunnen inzetten.”