Algemeen

Maar liefst 216 inschrijvingen voor vijf starterswoningen in het Opbroek

RIJSSEN – Maar liefst 216 gegadigden schreven zich in op de vijf starterswoningen die het Opbroek gebouwd worden. De woningen kosten twee ton en worden gebouwd door Bouwbedrijf Lichtenberg.

Positief verrast
De gemeente heeft vijf starterswoningen in de markt gezet, vertelde wethouder Ben Beens tijdens de persconferentie van afgelopen week. Beens: “We wisten wel dat er in onze gemeente starters waren, maar we waren toch positief verrast dat er 216 kandidaten hier op ingeschreven hadden. Op die 216 starters zijn vijf woningen verloot. “

“De gemeente had zelf nog grond in Opbroek-Zuid, en daar hebben we deze kavels op gerealiseerd. De gemeente wilde die beschikbaar stellen als koopwoningen voor starters in de woningmarkt”, aldus wethouder Erik Wessels.

Minimaal drie jaar wonen
De kopers van deze starterswoningen moeten er minimaal drie jaar wonen. Wordt de woning binnen tien jaar verkocht, dan dienst een financiële vergoeding aan de gemeente betaald te worden, omdat de woningen voor een laag tarief in de markt gezet worden.

Pilot Wet kwaliteitsborging
Voor de gemeente was dit ook een mooie gelegenheid in het kader van een nieuwe wet, de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, gaf Wessels aan. “Normaal gesproken controleert de gemeente of een bouw voldoet aan het bouwbesluit, maar er komt een nieuwe wet, een wet die particulieren meer kennis in handen geeft om te controleren of die woning goed gebouwd is. Dat gaat in de toekomst een kwaliteitsborger doen.”

Ervaring opdoen
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat naar verwachting vanaf 1 januari 2022 stapsgewijs in. Wessels: “Vooruitlopend op die wet vonden wij het interessant om daar ervaring mee op te doen. Ook een aantal bouwbedrijven is geïnteresseerd in het opdoen van ervaring in dezen, en om te leren samenwerken met zo’n kwaliteitsborger. Dit project is daarvoor een mooie pilot.”

Vraag naar starterswoningen
De wethouder gaf aan dat het college zich bewust is van de vraag naar starterswoningen op de woningmarkt. “We gaan ons bij de bouw in Opbroek-Oost en het Encko-terrein focussen op het bouwen voor doelgroepen. Het is van belang de doelgroepenverordening aan te passen, zodat vastgelegd wordt welke woningen voor welke doelgroep bedoeld zijn en zodat ook in de toekomst de juiste woningen voor de juiste groep beschikbaar zijn.”