Algemeen

Marije Beverdam verkoopt vogelhuisjes om deelname aan EK te kunnen betalen

RIJSSEN - Marije Beverdam (20) uit Rijssen is tijdens de sportverkiezing Rijssen-Holten uitgeroepen tot sportvrouw 2019. De Sportverkiezing werd georganiseerd door Radio 350.

 

Marije turnt sinds haar veertiende jaar bij Turnschool Rijssen en werd afgelopen jaar tweede op het NK in Rotterdam op de minitrampoline, pegasus en tumblingbaan. Ze was heel dicht bij de eerste plek om Nederlands kampioen te worden maar omdat ze vanwege een enkelblessure niet helemaal het uiterste van zichzelf kon laten zien, is dit net niet gelukt. “Maar mede daarom was dit al een mooie prestatie”, aldus Marije.

 

Ze vertelt dat ze het eigenlijk toch wel verrassend vindt dat ze sportvrouw van het jaar 2019 is geworden omdat ze, juist in dat jaar, een lastig jaar had waarbij ze door diverse blessures werd geplaagd en ook nog een kaakoperatie heeft ondergaan. “Na deze operatie mocht ik drie maanden niet sporten, dat is echt heel lang maar ik ben daarna wel weer vrij snel weer op het oude niveau teruggekomen. Daarna vond al redelijk snel het NK plaats in Ahoy in Rotterdam, alleen was ik vanwege die enkelblessure dus niet helemaal in topvorm. Maar ik vond het superfijn dat ik wel kon deelnemen aan dit belangrijke kampioenschap en alsnog een podiumplaats heb behaald.”

 

Marije legt uit dat ze individueel turnt op spring- en vloeroefeningen waarbij geen balk en brug aan te pas komen. “In de turnwereld doe je veelal vier onderdelen zoals balk, brug, vloer en sprong. Wat ik doe zijn twee onderdelen, namelijk sprong en vloer. Maar in dit geval zijn deze onderdelen veel uitgebreider en dus ook moeilijker.”

 

Wedstrijden Teamgym

Naast het individueel sporten is deze sportvrouw heel druk met wedstrijden Teamgym oftewel groepsspringen. Er gaan wekelijks heel wat trainingsuurtjes inzitten bij Turnschool Rijssen. Ze gaat er helemaal voor met haar team. “Als team gaan we dit jaar in oktober naar het EK Teamgym in Kopenhagen in Denemarken. Dit is een mix team (senioren), bestaande uit twaalf personen, zowel jongens als meisjes. In 2018 heb ik meegedaan met een damesteam (senioren) in Lissabon in Portugal en hadden we de negende plaats behaald. In 2014 in Slovenië behaalde ik met mijn, toen nog juniorenteam, een zevende plaats. De eerste zes teams gingen naar de finale, daar zaten we jammer genoeg net naast.”

Marije legt uit dat Teamgym de volgende onderdelen inhoudt: dans/vloer, tumbling (met salto’s, fliklak en dergelijke) en trampolinespringen. “We hebben nu een heel sterk team want bij NK’s worden we altijd eerste. Zeven sporters trainen bij Turnschool Rijssen, zelfs iemand uit Hoek van Holland, Rotterdam en Veenendaal. Zeker dus niet allemaal Rijssenaren. Kun je nagaan hoe goed deze Turnschool bekend staat, dat men hier speciaal naartoe komt om te trainen. Daarnaast komen er nog vier turners uit Coevorden en één uit Vriezenveen, ook hele goede clubs. Met dit team train ik één keer per week intensief, ongeveer vijf uur achter elkaar. Onze trainer is Rick Oude Wesselink, hij begeleidt mij ook bij mijn individuele trainingen en dat is heel fijn.”

 

Sponsors nodig

Omdat Teamgym niet officieel behoort tot een Olympische Sport, moeten Marije en andere teamleden ieder zelf nog 2000 euro inleggen voor dit EK. Verder zijn er geregeld nog allerlei andere kosten waarvoor zij zelf moeten opdraaien. “Het EK kampioenschap Teamgym is nu het hoogste dat je kunt behalen met je team, een WK is er namelijk niet, maar wie weet dat het er nog komt in de toekomst. Er mogen aan dit EK wel landen buiten Europa deelnemen. De eerste zes teams gaan door naar de finale. Je probeert natuurlijk op allerlei manieren sponsorgeld binnen te halen en mijn familie steunt mij ook enorm. Ik verkoop zelf hele mooie zelfgemaakte vogelhuisjes voor 15 euro per stuk. Ik hoop er nog heel veel te verkopen”, lacht Marije.

 

Kijk voor de vogelhuisjes en voor meer informatie rondom het EK Teamgym op de Facebookpagina: Marije Beverdam naar het EK Teamgym 2020 en www.ekteamgym.nl