Algemeen

Door Jenny ter Maat

Markten in Rijssen zijn weer compleet: ‘Er is weer reuring in de stad’

RIJSSEN - Bijna euforisch was de stemming onder de marktkooplui op de maandagmarkt en de zaterdagmarkt in Rijssen. De non-foodsector was weer aanwezig, de markten waren weer compleet en de reacties van collegemarktkooplui en van de vaste klanten logen er niet om. ‘K bin bliej de’j d’r wier zeet’ was een veelgehoorde zin.

Bijna vijf maanden lang stonden er in verband met de maatregelen rond de coronapandemie geen non-foodkramen op de markt. Vanaf 12 december waren er lege plekken. Voor de non-foodmarktkooplui was de eerste maandag van mei een bijzondere dag. “We waren voor het eerst weer compleet aanwezig”, vertelt Ben Geelink, marktkoopman en contactpersoon van de maandagmarkt in Rijssen. “Potjandrie, óf ik er blij mee ben. Ik zat bijna vijf maanden thuis. Voor heel veel jongens in de textiel is de maandagmarkt in Rijssen een heel belangrijke. Het is dé markt van de stoffen, de beenmode, de fournituren. Driekwart van de twintig kramen is non-food.”

Geelink: “Die allereerste maandag was het stuiterdruk. Je bent weer terug op je stek, je krijgt positieve reacties van je vaste klanten en het was ook meivakantie, dus was er extra toeloop tijdens de tweede helft van de morgen. Het was eindelijk een keer weer leuk. Je ziet je klanten weer en de klant is blij dat je er weer bent en zegt dat ook. Heel gaaf die reacties. Er staan er elke maandagmorgen weer, met op elke eerste maandag van de maand leuke acties!”

Gezelligheid komt terug
“Helemaal super. Het is voor iedereen goed dat de non-food er weer staat.” Marktkoopman Karlie Keupink, contactpersoon van de zaterdagmarkt, is er echt blij mee. “Zeker voor de jongens van de non-food. Ook het publiek is blij.”

De markt is een groot warenhuis, zegt Keupink. “Als de non-foodjongens er niet staan, is op de zaterdagmarkt de helft van de kramen weg. De spil is dan uit de markt. Ik heb het geluk dat ik op de markt sta met een foodkraam, en de laatste maanden was de markt een uitje geworden, de mensen waren blij dat ze nog ergens naar toe konden. Maar zonder de non-foodkramen is de gezelligheid een stuk minder. Het is stil op de markt, vinden de klanten.”

De gezelligheid komt nu terug. De winkels zijn weer open, de mensen kunnen weer naar een terras. De markt er compleet. “Het mooie daaraan is dat je elkaar versterkt. Op de markt doordat de klant die sokken koopt, ook nog even iets van de foodkramen meeneemt. Als winkels en markt doordat marktbezoekers ook even de winkelstraat inlopen, en andersom winkelklanten nog even de makt bezoeken. Dat is goed voor ons, voor de winkeliers en ook voor Rijssen. Er is weer reuring in de stad.”

Nog plek vrij
Zaterdags staan er tien foodkramen om het gemeentehuis, en zo’n zes tot zeven non-food kramen. “Er is een aantal marktkooplui dat na corona niet terug is gekomen. We hebben nog plek vrij, voor een bloemenverkoper en voor een poelier onder andere. Kramen met producten die nog niet op de markt aanwezig zijn, want we streven wel naar een gevarieerd aanbod.” Belangstellenden kunnen zich melden bij Keupink, telefoon 06-53234787, e-mail: k.keupink@gmail.com